logo F1online.sk

Leclerc to bez tréningu vytiahol do prvého radu: V F1 sa toho veľa narozpráva…

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 5. 2024

Charles Leclerc si to pekne „nachystal“ na ďalšiu zbabranú kvalifikáciu. Hneď v úvodných minútach jediného tréningu sa roztočil a skončil predčasne. Pri šprintovom formáte je niečo také veľmi nepríjemné, ale monacký pretekár sa z toho dokázal spamätať takmer dokonalým spôsobom – druhým miestom v kvalifikácii.

Jazda na jedno kolo pritom nie je zvlášť silnou stránkou tohtoročného Ferrari a aj kvalifikačný špecialista Leclerc mal v tejto disciplíne nemalé problémy. V Miami sa však vrátil do starej formy a po skončení šprintovej kvalifikácie z neho sršala úľava. „Som spokojný, pretože kvalifikácia bola mojou slabinou v dvoch po sebe nasledujúcich víkendoch. V Číne to bolo o trochu lepšie, ale nemali sme auto, aby sme to mohli ukázať,“ povedal pre F1 TV monacký pretekár.

„Zatiaľ je to ťažký víkend, keďže som v tréningu odjazdil jedno kolo, hneď od začiatku kvalifikácie som musel ísť naplno. Od prvého okamihu som však mal dobrý pocit. Vyplatila sa moja práca z úvodu sezóny, keď som hľadal spôsob, ako dostať pneumatiky do ideálneho okna,“ skonštatoval Leclerc, na ktorom bolo cítiť značnú úľavu, najmä po zbabranom tréningu.

„Som spokojný, pretože sa toho veľa narozpráva. V tomto športe ste len taký dobrý, ako dobré boli vaše posledné preteky. Keď sa vám dvakrát po sebe nevydarí kvalifikácia, ľudia začnú rozprávať, takže je príjemné, keď to dokážete zastaviť. Teraz sa musíme sústrediť na konzistenciu, zostať na tejto úrovni a rovnako ako v minulosti dostať pneumatiky zakaždým do správneho okna,“ zakončil svoj vyčerpávajúci monológ Leclerc.

To sú slová veľkej úľavy a satisfakcie, hoci jedného by napadlo, že nebyť tej chyby v tréningu, možno mohol v sobotnom šprinte stáť na pole position. Aj po štarte z druhého miesta však môže snívať o najvyšších métach. „Môžem snívať aj o víťazstve, aj keď netuším, ako je na tom naše pretekové tempo. Naozaj však dúfam, že nás čaká dobrý šprint a že budeme mať dobré pretekové tempo, ktoré nám dá nádej na víťazstvo v nedeľu,“ vyhlásil monacký pretekár.

Jeho tímový kolega Carlos Sainz bol na konci druhého sektora rozhodujúceho kola približne na úrovni Leclerca. V poslednej brzdnej zóne sa však dopustil chyby, prebrzdil a odštartuje „až“ z piateho miesta. Španielsky pretekár ako jediný mohol porovnať formu Ferrari z tréningu a kvalifikácie a neznel veru spokojne.

„Zažili sme zvláštnu zmenu správania auta medzi tréningom a kvalifikáciou. Trápila nás priľnavosť, trápil som sa v snahe poskladať dokopy kolá a jednotlivé sektory. Musíme sa na to pozrieť, pretože som bojoval v priebehu celej kvalifikácie. Na mäkkých pneumatikách mi vychádzalo dobré kolo, ale urobil som chybu v sedemnástej zákrute, ktorá ma pripravila o všetko. Nie som spokojný, ale uvidíme, či sa nám to podarí zvrátiť v šprinte a popoludňajšej kvalifikácii,“ povedal po skončení piatka Sainz.

Leclerc nič netušil o forme jeho auta v pretekovom tempe. Carlos ako jediný odjazdil tréning, ale podľa vlastných slov nie je ani on o nič múdrejší. „Neviem, pretože v tréningu som mal dobrý pocit, ale v kvalifikácii to nebolo nijak skvelé, takže ťažko povedať, ktorú verziu auta uvidíme v sobotu,“ skonštatoval rodák z Madridu.