logo F1online.skF1online.sk

Očakávame solídny krok dopredu, teší sa Piastri na upgrade

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl2. 5. 2024

McLaren prichádza do Miami s prvým balíkom vylepšení v tejto sezóne. V tíme neočakávajú taký skok dopredu ako pred rokom v Rakúsku, čo je však logické, veď vtedy sa ´papájoví´ dvíhali z dna štartového poľa. Teraz sú tretí v Pohári konštruktérov.

Trať v Miami zatiaľ britskej stajni absolútne nesedí. McLaren na nej ešte nebodoval, pred rokom zaznamenal dvojité vypadnutie v Q1. Slabiny monopostu vtedy zvýraznili aj vysoké teploty, ktoré sa očakávajú aj počas tohto víkendu.

V tíme však veria, že upgrade prinesie želaný krok vpred, čiže snáď ho posunie ešte bližšie k Ferrari či Red Bullu. „Balík vylepšení by nám mal priniesť dobrý krok dopredu, to predsa od upgradu vždy očakávate. Šprintový víkend to robí trošku ťažším, pretože máme len jeden tréning, aby sme všetko vyladili. Musíme si počkať, ako nám táto trať sadne. Pamätáme si, že pred rokom sme priniesli ugprade do Baku, po ktorom nasledovalo Miami, a zažili sme tu priam šokujúci víkend v zlom slova zmysle. Verím, že teraz to bude dobré a vylepšenia prinesú to, čo by mali,“ povedal Oscar Piastri na dnešnej tlačovej konferencii pilotov.

Ako sme už spomenuli, bolo by nerealistické očakávať taký skok dopredu, aký McLaren urobil v priebehu minulej sezóny. Vtedy sa totiž tím odrážal v podstate z totálneho dna, teraz zažíva najlepší štart do ročníka za viac než desať rokov.

Ciele teda zrejme budú nastavené realisticky – udržať sa na čele bitky s Mercedesom i Aston Martinom, a priblížiť sa k Ferrari či Red Bullu. „Myslím si, že to môže byť solídny krok vpred. Chceme zostať na trajektórii z predošlého roka, no je čoraz ťažšie blížiť sa k limitom týchto áut. V minulej sezóne nám upgrady fungovali dobre, tak azda podobný efekt dosiahneme aj v tomto ročníku,“ pokračoval 23-ročný Austrálčan.

Oscara Piastriho konfrontovali s tvrdením jeho tímového šéfa Andrea Stellu, ktoré sme vám priniesli aj v našom článku, o tom, že McLaren by mohol do dvanástich mesiacov dohnať dominantný Red Bull.

„Red Bull má celkovo veľmi silné auto, ktoré zrejme nemá veľkú slabinu. My máme oblasti, v ktorých oproti súperom zaostávame, čo sa snažíme riešiť. Sme bližšie, na pár tratiach sme sa k nim dostali naozaj veľmi blízko, no nemáme taký balík ako má Red Bull. S týmto balíkom a pri trajektórii, na ktorej sme, môžeme byť koncom tohto roka či v budúcej sezóne byť vážnejším vyzývateľom aj pre nich,“ vyhlásil minuloročný nováčik.

V Miami zažijeme druhý šprintový víkend v upravenom formáte, pri ktorom po šprinte nasleduje kvalifikácie. Medzi šprintom a kvalifikáciou na preteky sa uvoľňujú pravidlá parc fermé, čo tímom umožňuje ešte pozmeniť nastavenia a vyhnúť sa situáciám ako pred rokom v Austine, kde boli Lewis Hamilton i Charles Leclerc diskvalifikovaní.

„Je zvláštne, keď dokončíte šprint, a potom sa začnete pripravovať na kvalifikáciu. Otvorenie parc fermé je však dobré pre pilotov aj inžinierov, neviem, či aj pre mechanikov. Nechceme však znovu vidieť také veci ako pred rokom v Austine, kde sa nemohli meniť veci po prvotnom nastavení z prvého tréningu,“ uzavrel Oscar Piastri.

Súvisiace články

Diskusia