logo F1online.sk

Steiner žaluje Haas za nevyplatené provízie a využívanie jeho značky

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2024

Günther Steiner a Haas zažívajú turbulentný rozchod. Po expresnom vyprevadení z pozície šéfa tímu sa temperamentný Talian rozhodol vrátiť úder a zažalovať svojho bývalého zamestnávateľa za nevyplatené provízie a neoprávnené nakladanie s jeho značkou.

V modernej Formule 1 má len málokto viac skúseností s motoršportom ako Günther Steiner, ktorý sa vo svete rýchlych kolies pohybuje už 35 rokov. Gene Haas sa aj preto rozhodol spraviť z neho šéfa vlastného tímu, ktorý pomohol vybudovať vlastnými rukami. Projekt viedol takmer desať rokov.

V januári tohto roka však Steiner musel vyprázdniť svoju kanceláriu. Gene Haas už s jeho prácou nebol spokojný a Steiner sa nechal počuť, že ani on v posledných sezónach nežiaril od šťastia. Zatiaľ čo on chcel investovať a stajňu niekam dotiahnuť, majiteľovi vraj status quo vyhovovalo.

Günther Steiner v najnovšom podcaste The Race pripustil, že zrejme mal z amerického tímu odísť skôr. “Nebol som väzňom, mohol som odísť aj skôr. Retrospektívne som to azda aj mal urobiť. Teraz mi to však dáva priestor vidieť veci zvonku a pochopiť, prečo som bol taký frustrovaný.”

Keby Steiner odišiel skôr, možno by dnes ani nemusel podávať žalobu na Haas, v ktorej sa dožaduje nevyplatených provízií za roky 2021 až 2023. V žalobe uvádza, že v januári po skončení uvedených sezón mu mali byť vyplatené odmeny za výsledky, no nikdy k tomu nedošlo, čím sa Haas dopustil porušenia jeho zmluvy.

“Po rokoch profitovania z reputácie, skúseností a hlbokého prepojenia so športom pána Steinera, Haas F1 nemôže pána Steinera krátiť o odmeny, ktoré si zarobil,” píše sa v dokumentoch, ktoré boli odovzdané súdu.

Steiner sa však nedožaduje len vyplatenia peňazí, ktoré mu podľa zmluvy majú patriť. Haas je “pod paľbou” aj za to, že predáva oblečenie a rôzne suveníry so Steinerovou podobizňou, a takisto neustále propaguje svoju značku na propagačných materiáloch či svojom webe aj s využitím Steinerovho mena a fotografií. Podľa Steinera po ukončení kontraktu s jeho značkou nakladal neoprávnene.

“Haas F1 nemá žiadne právo nakladať s menom, fotografiami či podobizňou ani nijakým spôsobom ich využívať po ukončení jeho zamestnaneckého pomeru. Haas F1 za neoprávnené využitie jeho mena, fotografií a podobizne nevyplatil pánovi Steinerovi kompenzáciu,” argumentujú Steinerovi právnici.

Bývalý šéf stajne ani jeho tím neprezradili, o akú čiastku sa jedná.