logo F1online.sk

Dobrý výkon oboch áut núti Alpine strčiť vylepšenia pod mikroskop

Esteban Ocon
© X/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2024

Esteban Ocon hodnotí uplynulú Veľkú cenu Číny ako najlepšiu v sezóne. Alpinu to však na zisk bodov aj tak nestačilo, keďže rýchlejší z dvojice francúzskych jazdcov obsadil nevďačnú jedenástu priečku. Pozitívne je, že v tíme zaznamenali zlepšenie, no postupujú opatrne.

Alpine si do Šanghaja priviezol nový balík. Po hroznom vstupe do sezóny ho potreboval ako soľ, a tak urýchlil jeho nasadenie, aj keď to malo znamenať, že mal k dispozícii len jeden exemplár. Dostal ho Esteban Ocon, ktorý podľa svojich slov odjazdil ideálne preteky.

“Je to horká pilulka. Myslím si, že sme z toho vyžmýkali maximum. Naozaj som mal dojem, že som odjazdil svoje najlepšie preteky za celý rok. Nič sme nenechali na stole,” ohodnotil sa Esteban Ocon, ktorému na body chýbali dve sekundy a pár desatín. “Preto mám zmiešané pocity. Ale aspoň ideme správny smerom. Treba robiť krôčiky vpred.”

Zmiešané pocity v ňom však nevyvoláva len konečný výsledok, ale aj balík vylepšení. Novú podlahu dostal iba on, no nie je jasné, či skutočne predstavovala taký veľký krok vpred. “To ešte musíme zistiť,” skonštatoval na margo balíka, ktorý aspoň v jednom smere priniesol jednoznačný prínos: Váži o približne dva kilogramy menej. “Ten zvyšok budeme musieť najskôr podrobiť analýze, či priniesol čisté zlepšenie výkonnosti, pretože obom autám sa tento víkend dosť darilo.”

Je to tak, Pierre Gasly skončil trinásty napriek tomu, že v 38. kole absolvoval dodatočnú zastávku v boxoch. Ak Ocon odjazdil svoje najlepšie preteky, tak rozdiel nebol zrovna markantný. V cieli ich delilo menej než sedem sekúnd.

Alpine preto zožierajú pochybnosti. “Od aerodynamiky sme očakávali viac. Musíme sa pozrieť na to, či sme ju využili na maximum, pretože na simulátore sme dospeli k lepším číslam, než aké sme videli na trati.” Trend sa zatiaľ nepotvrdil. “Ešte sme nezískali žiadne body, takže nepredbiehajme s vynášaním rozsudkov.”

“Musíme byť opatrní, ako to interpretujeme,” poznamenal Ocon na margo jedenástej priečky. “V pretekoch sa stali isté veci a niektorí ľudia sú vo výsledkoch ďaleko pozadu. Na to nesmieme zabúdať.”

Alpine dostane ďalšiu šancu preveriť nový balík v Miami, tentoraz už s novinkami na oboch autách. “Ja som bol veľmi spokojný aj so svojou jazdou. Takto by sme mohli pokračovať. Budeme naďalej zvyšovať tlak a azda sa v Miami dočkáme ďalšej šance na zisk bodov.”