logo F1online.sk

Aha, GP, pozri! Verstappen na konci pretekov demonštroval svoju hegemóniu

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2024

Max Verstappen má za sebou ďalšie preteky, v ktorých sa takmer vôbec nespotil. Opäť predviedol suverénny výkon a z víkendu v Číne si bez jedného odnáša plný počet bodov. Za dominantnou jazdou dal aj netradičnú bodku, akoby chcel verejnosti ukázať, že si na trati môže robiť, čo len chce.

Keď hokejista mieri osamotený na prázdnu bránu, občas sa stane, že namiesto pokojného dopravenia puku takmer roztrhne sieť po strele príklepom. Takáto demonštrácia nie je vôbec nutná, ba dokonca zvyšuje riziko, že si hráč spraví hanbu a netrafí. Na súpera však podobným gestom zvykne zapôsobiť a protihráči sa mu môžu pokúsiť zrovnať myšlienky a napraviť ciferník.

Max Verstappen na konci nedeľnej Veľkej ceny Číny predviedol podobný príklep do prázdnej brány, hoci sa nemusel báť krosčeku či narazenia na mantinel. “Teraz sa pozri na palubné zábery!” zahlásil vo vysielačke v nájazde do štrnástej zákruty, v ktorej mal pre inžiniera Gianpiera Lambiaseho pripravené prekvapenie; vychádzal z nej driftom na znak totálneho rozdrvenia konkurencie.

V rozhovore pre Viaplay sa k tomuto momentu vrátil. Prezradil, že skutočne šlo o úmysel, dokonca vopred plánovaný. “Áno, GP-mu som povedal: ‘GP (Gianpiero Lambiase), pozri sa na palubné zábery!'” rozosmial sa víťaz 50 percent veľkých cien od poslednej návštevy F1 v Číne.

Reportéra zaujímalo, ako sa k tomu Verstappen vôbec dostal. Mal vari taký náskok, že sa odvážil riskovať aj krátky výlet do štrku? “Nuž, monopost Formuly 1 nie je navrhnutý na to, aby dokázal driftovať. Keby to bolo auto rely, mohol by som sa s ním celkom otočiť! V aute F1 je to však o čosi náročnejšie.”

“Samozrejme, v tej chvíli sme boli ďaleko vpredu. Je predsa povolené sa trochu zabaviť!” zoširoka sa usmieval a mal prečo. Upevnil si svoj náskok v šampionáte pred Sergiom Pérezom, ktorý ho len sotva môže ohroziť. Najbližší súperi z radov konkurencie zaostávajú ešte výraznejšie.

Aj v nedeľu to bola prechádzka ružovým sadom. “Áno, bol to celkom dobrý deň. Auto sme od šprintu do kvalifikácie trochu vylepšili a cítil som to aj v dnešných pretekoch. Myslím, že jazda v ňom bola konzistentnejšia. Na každej zmesi som bol veľmi spokojný.”

“Táto trať je dosť náročná na pneumatiky, takže stále som ich manažoval, aby som to zvládol z hľadiska dĺžky stintu. Bol to však neskutočný víkend. Jazda v aute ma naozaj bavila,” sumarizoval svoje dojmy holandský rýchlik.

Maxa Verstappena v nedeľu “otravoval” len Bernd Mayländer. Keď sa už dostal do rytmu, pre safety car musel spomaliť. “Samozrejme, že je to otravné, veď som si už vypracoval dosť veľký náskok. Na druhej strane mi to nerobilo veľké starosti, pretože v aute som sa cítil naozaj dobre. Vedel som, že potrebujem len čistý reštart a koncentrovať sa na seba. Vyzeralo to tak, že sme mali o dosť lepšiu rýchlosť ako ostatní.”

Súvisiace články