logo F1online.sk

V živote som nezažil takú nedotáčavosť, vyhlásil Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2024

Lewis Hamilton môže víkend v Číne rozdeliť na dve úplne odlišné polovice. Po veľmi vydarenej šprintovej kvalifikácii a šprinte nasledovala totálna demontáž sedemnásobného majstra sveta, ktorú mali spôsobiť nevhodné nastavenia monopostu W15.

Vypadnutie v prvej časti kvalifikácie zamrzí každého pilota v padoku, o Lewisovi Hamiltonovi ani nehovoriac. Hviezda Mercedesu však mala najväčšiu šancu z jazdcov okolo seba niečo s tým spraviť a dotiahnuť to do bodovanej desiatky.

To sa Britovi síce podarilo, no v úvode veľkej ceny sa neposúval poradím tak rýchlo, ako by sme od neho čakali. Zopakoval sa podobný scenár ako v Suzuke, kde sa spočiatku sťažoval na nedotáčavosť svojho auta. Tá sa vrátila, aj keď tentoraz nebolo jeho auto poškodené.

“Myslel som si, že azda som na začiatku do niekoho ťukol, pretože v živote som nezažil takú nedotáčavosť. V pomalých zákrutách som zatáčal a čakal, čakal, čakal,” opísal správanie monopostu W15 Lewis Hamilton, ktorý mohol mať pocit, že sa mu odpojil volant od kolies. “Myslel som si, že som mal niečo poškodené ako niektorí ostatní, pretože všade boli úlomky.”

“V konečnom dôsledku však za to mohli len nastavenia, ktoré som si vybral. S lepšími nastaveniami sme možno mohli byť niekde okolo Georgea. Skrátka musíme ďalej bojovať,” nevzdáva sa po zisku dvoch majstrovských bodov.

Voľba nastavení nepredstavovala jedinú chybu, ktorú Mercedes spravil. Tou druhou bol štart na mäkkých pneumatikách. Namiesto toho, aby Hamilton okamžite vystrelil dopredu, spadol na úplne posledné miesto a chvíľu sa naňho dokonca doťahoval Sargeant, ktorý štartoval z boxov.

Hamiltonova reakcia po spomenutí mäkkej zmesi bola veľavravná. “Och, panebože, myslím, že som bol na mäkkej zmesi jediný. Rozpadla sa po prvom kole. Bolo to veľmi ťažké,” komentoval sedemnásobný šampión, ktorému sa neskôr vydarilo niekoľko manévrov na autá zo stredu poľa a profitoval aj z nehody Lancea Strolla a Daniela Ricciarda.

Deviate miesto je len slabou náplasťou. Každý však dostal takú náplasť, akú si zaslúžil. “Ja som len vďačný, že som sa dostal na body. Ak mám byť úprimný, tento víkend som viac ani nečakal.”

“Dúfame, že nejaký krok nás čaká na nasledujúcich pretekoch. Cez týždeň sa vrátime do továrne a pokúsime sa dostať naše auto do lepšej pozície pred Miami. Azda budeme mať lepší víkend,” doplnil Hamilton aj v súvislosti s vylepšeniami, ktoré Mercedes prinesie do USA.