logo F1online.sk

Norris sa stavil, že skončí o 35 sekúnd za Ferrari: Som prekvapený

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl21. 4. 2024

Skvelá nedeľa v podaní Landa Norrisa. Nielenže za sebou nechal obe Ferrari, no dokonca udržal na dištanc aj Sergia Péreza, ktorému ani len nedal šancu na útok. Pätnáste kariérne pódium venoval svojej mame ako darček k narodeninám.

McLaren pritom do Šanghaja prichádzal s malou dušičkou. Pomalé zákruty a dlhá rovinka mu nemali vôbec sedieť. V sobotňajšom šprinte sa ´papájoví´ trápili s vysokou degradáciou pneumatík a napriek vydarenej kvalifikácii veľmi neverili, že by sa mohli udržať pred Ferrari.

Lando Norris preto dokonca uzavrel internú stávku s Willom Josephom, svojím pretekovým inžinierom. „Stavil som sa s ním o to, ako ďaleko skončíme za Ferrari. Povedal som, že budeme v cieli o 35 sekúnd za nimi. Veľmi som sa mýlil. A teším sa z toho,“ smial sa dnešný Jazdec dňa v hlasovaní fanúšikov.

Britskému tímu určite pomohla možnosť zmeniť nastavenia po šprinte. Aj šéf tímu Andrea Stella priznal, že tieto úpravy pre nedeľu výrazne pomohli. K tomu si pripočítajme chladnejšie podmienky, ktoré britskému tímu zvyknú sadnúť.

Vo výsledku z toho bola jasná prevaha nad Ferrari. Vďaka safety caru sa Norris dokonca dostal aj pred Sergia Péreza, ktorého si pomerne prekvapivo držal na dištanc a nedal mu najmenšiu nádej zaútočiť.

„Dnes to jednoducho vyšlo, a ani úplne neviem ako. Fakt som neočakával, že zažijeme takéto preteky. Cítil som sa však veľmi dobre, dokázal som manažovať pneumatiky, s ktorými sa mi pracovalo výrazne lepšie než v šprinte. Mohol som tlačiť, pričom auto bolo stále veľmi dobré a komfortné na riadenie,“ pokračoval britský pilot.

Norrisovi pomohol krásny predbiehací manéver v úvode, ktorým sa dostal cez Fernanda Alonsa. Dostal sa ním do komfortnej pozície na tretie miesto a mal natoľko dobré tempo, že pri prvých zastávkach nemusel reagovať na ostatných, ale zameral sa výhradne na Ferrari.

„Dnes ma prekvapilo množstvo vecí. Či už to bola slabšia rýchlosť Ferrari, a rovnako naše tempo v porovnaní s Red Bullom, ktoré bolo tiež prekvapujúce. Naozaj som to nečakal, všetko som mal pripravené na skorý návrat domov, a nepredpokladal som, že ma čaká pódiová ceremónia. Tím si to zaslúži, pracuje neskutočne tvrdo,“ uzavrel Lando Norris, ktorý po pretekoch venoval pódium svojej mame k jej sobotňajším narodeninám.