logo F1online.sk

Budem pretekať ešte dlho po štyridsiatke, uisťuje Hamilton

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 4. 2024

Fernando Alonso podpísal minulý týždeň novú viacročnú zmluvu s Aston Martinom. Znamená to, že najstarší muž na rošte zotrvá vo Formule 1 minimálne do konca sezóny 2026 a bude ašpirovať na métu 450 veľkých cien. To je hodená rukavica aj pre druhého najstaršieho muža na rošte, Lewisa Hamiltona, ktorý vraj neplánuje tak skoro skončiť.

Sedemnásobný šampión má vo vrecku zmluvu s Ferrari, s ktorým oslávi svoje štyridsiate narodeniny krátko po svojom príchode do Maranella. Keby si však zobral príklad z Alonsa a plánoval jazdiť vo Formule 1 do svojich 45 rokov, tak by v najvyššej motoristickej triede zotrval až do sezóny 2030. Z pohľadu na jeho vyjadrenia je pritom zrejmé, že sa pohráva s podobnou myšlienkou.

„Nie som najstarší jazdec na rošte a ešte nejaký čas budem pokračovať v kariére, ale je to príjemné pomyslenie, že Fernando je stále tu,“ povedal na tlačovej konferencii pred štartom čínskeho víkendu Lewis Hamilton. „Je to jeden z najlepších jazdcov, akých tento šport videl. Stále je tu a stále dosahuje takéto výsledky, čím dokazuje, čo všetko môžete zvládnuť. Ukazuje to, že žijeme v novej ére športovcov. Vidíme, čo dokáže ľudské telo, ak sa oň staráte.“

Hamilton sa v minulosti často pohrával s myšlienkou na skorý odchod z Formuly 1. Vtedy bol na vrchole, vyhrával a zbieral tituly. Teraz čelí odlišnej situácii a hovorí celkom odlišne. „Nikdy som nepomyslel, že budem pretekať po štyridsiatke. Určite som kedysi povedal, že nebudem. Život je však bláznivý. Necítim sa na štyridsať a vo všeobecnosti sa cítim naozaj skvelo,“ vyhlásil sedemnásobný šampión.

Ten zjavne naďalej nemá núdzu o motiváciu. Ťažkosti Mercedesu v úvode novej éry viedli niektorých k pochybám, ale zatiaľ sa zdá, že nelichotivé výsledky paradoxne predĺžili Lewisovi kariéru. Čaká nás piata veľká cena sezóny a na základe predchádzajúcich štyroch neprichádza Mercedes do Číny ako favorit.

„Na aute sme nič nezmenili. Rozumieme mu však o niečo viac ako minulý víkend. Niečo sme zlepšili a prichádzame na tento víkend s novými poznatkami. Okrem toho sme opäť našli nový smer, ktorý chceme vyskúšať,“ povedal Hamilton pre televíziu Sky.

„Myslím si, že keby sme sa mohli vrátiť, urobili by sme veci inak, ale po vojne je každý generál. Uvidíme, či dokážeme implementovať niektoré z týchto zmien, ktoré by sme možno vykonali v Suzuke. Dúfajme, že nám to prinesie trochu tej výkonnosti,“ dodal s nádejou Hamilton.

Súvisiace články