logo F1online.sk

Wolff vyvesil bielu vlajku a dúfa, že sa vyhne “18 mesiacom utrpenia”

Lewis Hamilton pred Georgeom Russellom
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 4. 2024

V Mercedese pred štartom sezóny dúfali, že sa konečne vrátia v takmer plnej sile. Namiesto toho Toto Wolff už po štyroch veľkých cenách vyvesil bielu vlajku a Maxa Verstappena pasoval za šampióna. Šéfovi Mercedesu teraz ide už len o jedno: Zmierniť mizériu, ktorá môže strieborné šípy sprevádzať až do roku 2026.

“Maxa tento rok nikto nedobehne,” mávol rukou nad vyhliadkami jazdeckého šampionátu Toto Wolff, ktorého jazdci v pohári okupujú siedmu a deviatu priečku. Zhodou okolností sa v Japonsku na rovnakých pozíciách kvalifikovali aj dorazili do cieľa. “Jeho jazda je pôsobivá ako aj jeho monopost. Vidím na ňom, ako manažuje pneumatiky.”

Ak Verstappen nešiel celkom naplno, výsledok je jasný. “V tejto sezóne sa hrá len o pozíciu najlepšieho zo zvyšku sveta. Iba o to sa bojuje. Azda sa dokážeme dotiahnuť na McLareny, Ferrari a zabojovať o druhé miesto. Tento rok je to tak, ako to je. Vlani sme skončili druhí.”

Inžinieri z Brackley si so súčasnou generáciou monopostov vôbec nevedia dať rady. Je preto možné, že Mercedes bude musieť čakať až do sezóny 2026, kým sa skutočne dokáže zdvihnúť zo zeme a vrátiť sa na pozície, na ktorých by mal byť.

“Ak očakávate, že sa v konečnom dôsledku dostanete do bojov o víťazstvá a šampionáty, tak môžete povedať, že sme trochu stratení, pretože Max a Red Bull sú ďaleko vpredu. Sme v tejto skupine, ale pre žiaden tím nie je uspokojujúce bojovať o druhé, tretie alebo štvrté miesto,” uvedomuje si Toto Wolff.

Problém je v tom, že Mercedes momentálne nebojuje ani o pódiá. “Z čisto športového hľadiska je prvá priečka tým jediným, na čom záleží, nie nejaké druhé, tretie, štvrté miesto. Taká je však realita, ktorej čelíme. Snažíme sa v tejto novej realite podať čo najlepší výkon, a síce poraziť našich súperov. Zároveň uznávame, že je tu niekto, kto odvádza lepšiu prácu a nastavuje latku, ktorú si napokon budeme musieť nastaviť do tej istej výšky aj my.”

Wolff by chcel tento rok ešte vyhrávať, no možno sa bude musieť uspokojiť s oveľa menším cieľom: Netrpieť. “Našou ambíciou je v tejto sezóne vyhrať veľké ceny. Nechcem sa tejto ambície vzdať a určite nie ďalší rok. V roku 2026 nás čaká veľký reštart, ktorý poskytne každému tímu najreálnejšiu šancu zdolať Red Bull.”

“Pred tým nás však čaká jedna a tri štvrte sezóny. Počas nasledujúcich osemnástich mesiacov už nechcem viac trpieť. Dúfam, že sa dočkáme svetlých momentov a naša trajektória naberie vzostupný trend,” uzavrel boss strieborných šípov.

Súvisiace články