logo F1online.skF1online.sk

Výmena vo Verstappenovej vysielačke poukázala na to, aký je preňho Lambiase dôležitý

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 4. 2024

Pretekový inžinier je jediným spojením jazdca so zvyškom tímu a veľakrát aj zvyškom sveta. Je preto dôležité, aby bola medzi nimi dôvera a panovali dobré vzťahy, čo o Maxovi Verstappenovi a Gianpierovi Lambiasem rozhodne platí. Poukazuje na to aj množstvo vysielačiek, v ktorých sa vzájomne doberajú.

Jednu takú sme mohli počuť počas pretekov v Suzuke, ktoré Max Verstappen opäť ovládol v suverénnom duchu. Holanďanovo jednoznačné víťazstvo prišlo i napriek tomu, že na štarte nestavil na celkom ideálne nastavenia. Monopost bol spočiatku nedotáčavý, no postupom času sa vyváženie začalo posúvať k pretáčavosti.

Pretekový inžinier Gianpiero Lambiase sa Maxa Verstappena spýtal na to, ako by chcel upraviť nastavenie svojho predného krídla, keď zamieri do boxov. “Spočiatku bolo auto nedotáčavé, postupne začína byť pretáčavé,” oznámil v deviatom kole pretekov. “Takže podľa očakávaní,” odvetil Lambiase.

“Áno, možno jeden alebo dva kliky menej budú OK,” odpovedal Verstappen na prvú otázku pretekového inžiniera, ktorý si nenechal ujsť príležitosť Holanďana podpichnúť: “Nepoviem ti, že som ti to hovoril, ale chápem. Vďaka.”

Po pretekoch vysvitlo, že dvojica sa nevedela zhodnúť na tom, ako nastaviť predné krídlo počas červenej vlajky. Verstappen sa pomýlil, čo ho však ešte viac motivovalo zabrať. Vedel totiž, že chybu spravil on.

“Nepovedal by som, že sme sa hádali, ale spytoval sa ma: Naozaj to chceš spraviť takto? Ja som mu povedal, že som si istý, no ukázalo sa, že som sa zmýlil!” vysvetľoval Max Verstappen na tlačovej konferencii. “On mal pravdu.”

“Svojím spôsobom ma to však nakoplo. Hovoril som si, že aj keď nie som celkom spokojný s vyvážením, pokúsim sa byť čo najkonzistentnejší, ako viem, bez toho, aby som naňho štekal,” usmieval sa Holanďan. “Máme skvelý vzťah a takto to funguje dobre.”

Športový poradca Red Bullu Helmut Marko už dávnejšie vyhlásil, že Verstappen s Lambiasem sa správajú ako “starý manželský pár”. Takto im to však funguje, nuž sa na tom celý Red Bull baví.

“Opäť sa ukázali tí starí manželia!” rozosmial sa Helmut Marko v Japonsku. “Viedli strašne dlhú debatu o tom, o koľko klikov by sme mali upraviť nastavenie predného krídla. Max trval na svojom a Gianpiero bol veľmi spokojný, keď sa ukázalo, že napokon mal pravdu on.”

“Max a jeho pretekový inžinier sú veľmi skúsení, takisto spolu s ich dátovým inžinierom. Vedia, čo treba spraviť a čo má Max rád. Bolo to viac-menej správne rozhodnutie, len sme počas prvej zastávky museli spraviť menšiu úpravu,” doplnil bývalý pretekár.

Súvisiace články

Diskusia