logo F1online.sk

Hamiltonovi vydržala dobrá nálada dva dni: S autom to bolo dosť zlé

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 4. 2024

Grafikon húsenkovej dráhy Lewisa Hamiltona sa nezmenil, len sa trochu omeškal. Tak ako každý víkend, aj návšteva v Japonsku v sedemnásobnom majstrovi sveta zanechala zmiešané pocity. Počas prvých dvoch dní bol nadšený, no v nedeľu prišlo neodvratné; tradičná formulová depresia.

Lewis Hamilton dlho nebol zvyknutý na to, že ak vyštartuje do pretekov zo siedmej priečky, tak si nedokáže polepšiť ani o jednu pozíciu, či nebodaj sa prepadne. V Japonsku sa tomu nevyhol. Britovi v nedeľu očividne chýbala rýchlosť aj pohoda v kokpite, čo sme jasne počuli vo chvíli, keď sa vo vysielačke dožadoval zmeny stratégie.

Inžinier ho požiadal o strpenie s tým, že najskôr musia nájsť vhodné okno, do ktorého by sa Brit po zastávke zmestil. V každom prípade nie je jasné, čo mohol Mercedes so svojou pneumatikovou voľbou spraviť inak a lepšie.

“Nič. Myslím si, že nič. Neviem, ako by tá druhá stratégia vyzerala,” pripustil pred mikrofónom Sky Sports Lewis Hamilton. Po úvodnom stinte si totiž stratégovia nenavyberali. “Na štarte sme obuli stredne tvrdé pneumatiky, no stále sme museli siahnuť po dve strašné tvrdé sady. Dnes to bolo veľmi ťažké.”

Ak sa stala nejaká chyba, tak v predchádzajúcej časti víkendu. Strieborné šípy si mali inak pripraviť alokáciu. “Tvrdé gumy boli fakt zlé, ako som povedal. Stredne tvrdé pneumatiky boli oveľa lepšie, takže áno, pri spätnom pohľade sme mali mať dve stredne tvrdé sady. S autom to však celkovo bolo dosť zlé,” povzdychol si.

Hamilton sa posťažoval obzvlášť na prvý stint po červenej vlajke. Pripisuje to však aj možnému kontaktu s Charlesom Leclercom, ku ktorému malo dôjsť v tretej zákrute. “Myslím, že na začiatku sa mi trochu poškodilo auto, keď sa Charles objavil na vonkajšej strane. V prvom stinte som mal obrovskú nedotáčavosť, v zákrutách som vôbec nevedel zatočiť s autom. Preto som Georgea pustil pred seba.” Po prepustení Georgea Russella sa Hamilton ocitol pred tímovým kolegom už len na krátku chvíľu po zastávke v boxoch.

Monopost teda nebol vo veľmi dobrej forme… “Auto na tom nikdy nebolo tak, ako sme dúfali,” krútil hlavou Hamilton. “Trvalo nám to dva stinty, kým sme pridali na predné krídlo dostatok prítlaku, aby sme vykompenzovali túto stratu. V poslednom stinte to bolo lepšie, ale už bolo neskoro. Potreboval som získať späť desať sekúnd.”

Zo Suzuky si Hamilton určite môže odniesť aj niečo pozitívne. Jeho komentáre zo soboty o tom, že konečne Mercedes nešpekuloval s nastaveniami a on sa vrátil do normálu, treba vnímať kladne.

“Neviem, či si z tohto víkendu môžeme odniesť veľa pozitív. Auto došlo do cieľa, čo je fajn, no v rebríčku rýchlosti sme siedmi, ôsmi, deviati najlepší. Takže tak,” doplnil.