logo F1online.sk

Norris: Suzuka ukázala náš pokrok, sme bližšie k Red Bullu

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 4. 2024

Zaútočí na Red Bull? Pred rokom sa na to Lando Norris v Suzuke zastrájal, teraz však zostáva nohami pri zemi. Verí však, že má rýchlosť, aby si udržal tretie miesto z kvalifikácie.

V septembri 2023 sa Norris v Suzuke tiež kvalifikoval tretí, na Maxa Verstappena však stratil cez šesť desatín sekundy. Dnes toto manko skresal na polovicu.

„Suzuka je prvá trať, kde sme pred rokom jazdili s upgradeom, predstavuje dobrú referenciu. Na Red Bull sme stratili menej, čo je jasný krok dopredu a ukážka práce počas zimy. Pomohli nám aj chladnejšie podmienky,“ povedal Lando Norris.

Ani po treťom tréningu sa úplne nejavilo, že by McLaren mohol byť pomyselnou druhou silou za Red Bullom. „Zdalo sa mi, že Ferrari tu nemalo takú výhodu ako ostatné víkendy. Medzi nami, nimi, Mercedesom i Astonom, to však bolo veľmi tesné. Najlepšie mi vyšli dve kolá v Q3. Neočakával som, že skončím tretí a dve desatiny za Red Bullom,“ pokračoval britský pilot, ktorý bol po prvých pokusoch v Q3 dokonca druhý. V záverečnom pokuse sa však prekvapivo nezlepšil.

Na tlačovej konferencii vysvetlil, prečo bolo jeho druhé kolo pomalšie než prvé. „Bol som veľmi spokojný s prvým pokusom. V druhom som sa pokúsil o niečo iné s cieľom odomknúť z auta viac. Stále to bolo fajn kolo, s maličkou stratou oproti prvému, no v prvom sektore som trošku stratil predné pneumatiky. Aj tak by som však nezískal dve desatiny na Red Bull.“

Lando Norris v Suzuke v minulej sezóne z tretieho miesta na štarte atakoval v prvej zákrute Maxa Verstappena, kde to v jednej chvíli bolo koleso na koleso. McLaren sa v kvalifikácii dostal k Red Bullu pomerne blízko. Čo bude cieľom Norrisa v pretekoch? Minulý rok po prejdení cieľom hovoril, že ´papájoví´ sa blížia k majstrovskému tímu…

„Chcem mať dobrý štart i prvé kolo. Minulý rok sme do prvej zákruty šli bok po boku s Maxom, bolo by fajn to zopakovať. Realisticky sme však za nimi stále ďaleko, čo sa v pretekoch zväčša ukáže ešte výraznejšie. Vždy som realista. Myslím si, že naši súperi budú skôr za nami a budem sa musieť pozerať aj do spätných zrkadiel. Samozrejme, pokúsim sa pozerať aj smerom dopredu. Verím, že máme rýchlosť, aby som zostal na mieste, kde štartujem,“ objasnil 24-ročný rodák z Bristolu svoje očakávania.