logo F1online.sk

Je to vyrovnanejšie než vlani, avizuje Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 4. 2024

Do Japonska sa vraciame už po šiestich mesiacoch. Presunutie Suzuky z jesennej na jarnú časť sezóny nám ponúkne niekoľko zaujímavých porovnaní výkonnosti jednotlivých monopostov. Vlani tu Red Bull absolútne dominoval pred McLarenom. Max Verstappen tu stál s veľkým náskokom na pole position a preteky vyhral s takmer dvadsaťsekundovým náskokom, ale v tomto roku nič podobné neočakáva.

Bude to vskutku fascinujúce porovnanie a tešili sme sa naň už vo voľných tréningoch. Bohužiaľ, počasie nás ukrátilo o vcelku zaujímavé porovnania kvalifikačného i pretekového tempa v druhom voľnom tréningu. Vychádzať tak môžeme len z toho prvého, v ktorom zajazdili Max Verstappen a Carlos Sainz takmer identické časy v prvom a druhom sektore. V tom treťom už Holanďan odskočil, ale beztak očakáva v Suzuke omnoho vyrovnanejší víkend než vlani.

„Myslím si, že to bol pre nás dobrý začiatok,“ povedal po skončení piatkového programu Verstappen. „Balans nebol ďaleko od ideálneho nastavenia, čo je podľa mňa vždy skvelý spôsob, ako odštartovať víkend. Zdá sa však, že pole je o trochu vyrovnanejšie v porovnaní s vlaňajškom.“

„V druhom tréningu sme, samozrejme, nemohli nič robiť. Stále je tu pár vecí, na ktoré sa potrebujeme pozrieť a vyskúšať, ale celkovo som spokojný s prvým tréningom. Za normálnych okolností by toto pre nás mala byť dobrá trať,“ dodal Max.

Toto skutočne má byť jeden z najlepších okruhov pre Red Bull v celom kalendári. Rýchle zákruty a drsný asfalt vyhovujú silným stránkam monopostu RB20, čo dokazoval aj vlani jeho predchodca. Verstappen si však myslí, že v tomto roku to bude trochu inak. „Podľa mňa to v priebehu celého roka rozhodne vyzerá vyrovnanejšie. Samozrejme, netuším, ako na tom bude pretekové tempo, ale neočakávam, že uvidíme také rozdiely ako vlani,“ skonštatoval holandský pretekár.

Sergio Pérez obsadil v prvom voľnom tréningu druhé miesto za Maxom Verstappenom. Aj on bol, podobne ako jeho tímový kolega, spokojný s autom a podobne ako on očakáva vyrovnaný boj. „Celkovo to bol dobrý prvý tréning. S autom som bol spokojný a myslím si, že sme ho dostali do dobrého okna. Pred druhým tréningom sme vykonali nejaké zmeny, ktoré sme si však nemohli vyskúšať,“ povedal pre F1 TV mexický pretekár.

„Myslím si však, že sme z prvého tréningu vyťažili maximum a sme na tom veľmi podobne ako ľudia okolo nás. Musíme si teda počkať na sobotu a dozvieme sa viac. Cítime sebadôveru. Myslíme si, že auto funguje dobre. Nemohli sme si vyskúšať pretekové tempo, takže zajtra to bude podľa mňa veľmi rušný tretí tréning,“ uviedol Pérez.

Súvisiace články