logo F1online.sk

Horší štart do sezóny som ešte nezažil, bedáka Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 3. 2024

Slová plné optimizmu o “skutočnom pretekárskom aute” sa vytratili rovnako rýchlo ako tohtoročný sneh. Dobrú náladu v Mercedese vystriedali skľúčené pohľady a utrápené povzdychy. Lewis Hamilton si po pretekoch v Austrálii zastonal, že taký zlý úvod roka ešte nikdy nemal.

Pri pohľade na výsledky sa nie je z čoho radovať. Lewis Hamilton v Bahrajne skončil siedmy, v Saudskej Arábii deviaty a v Melbourne po problémoch s pohonnou jednotkou odstúpil už po pätnástich kolách.

“Toto je najhorší štart do sezóny, aký som kedy zažil,” pokrútil hlavou po nedeľných pretekoch Lewis Hamilton. Na doplňujúcu otázku, či je horší aj ako predchádzajúce sezóny 2022 a 2023 odpovedal bez zaváhania. “Áno, to určite. A myslím si, že je horší aj ako v roku 2009.”

Ani veľké zásahy do koncepcie Mercedesu nezafungovali. Aké-také uspokojivé výkony podáva len George Russell, no Lewis Hamilton mu nestíha ani v kvalifikácii, ani v pretekoch. Nič s tým nespravil ani v Austrálii. V kvalifikácii vypadol už po druhej časti a v pretekoch sa mohol aspoň pokúsiť zmeniť svoj osud.

V Mercedese sa o to pokúsili neštandardnou stratégiou. “Mal som nové softy, pretože som sa nedostal do Q3, a podaril sa mi undercut na pár jazdcov. Rýchlosť bola v pohode. Nebolo to nič výnimočné, ale doťahoval som sa. Bol som o trochu rýchlejší ako autá predo mnou. No a potom zlyhala pohonná jednotka…”

Po troch podujatiach je Hamilton na desiatom mieste jazdeckého šampionátu, no zostáva pozitívne naladený. Ktovie, možno sa už upokojuje tým, že po tejto sezóne sa utrpenie skončí, a predstavuje si, ako bude vyzerať jeho kapitola vo Ferrari.

“Prekvapivo sa cítim celkom dobre. Snažím sa na veci hľadieť z perspektívy; mohlo by to byť aj oveľa horšie,” vysvetľuje svoj pohľad na vec Hamilton. “Som vďačný, že som tu mohol byť. Môj pobyt v Austrálii som si užil.”

“Stále ma baví práca s tímom. Samozrejme, chcel by som bojovať o víťazstvá a dokončovať preteky. Keď skončíte takto a neodjazdíte ani polovicu pretekov, tak sa nikdy necítite super, no viem, že sa odrazíme, že sa tam nakoniec dostaneme,” pokračoval sedemnásobný šampión, ktorý počas svojej kariéry ešte nezažil také dlhé čakanie na víťazstvo. “Musíme len pokračovať v práci.”

“Je jednoduché sa nechať pohltiť týmito okamihmi a venovať pozornosť len jednej veci. Ja sa však koncentrujem na pohľad zhora a uvedomujem si, že nemôžem mať všetko pod kontrolou. Keď veci nemáte pod kontrolou, ste frustrovaní. Nie som šťastný, ale v pondelok ma čaká skvelý deň,” doplnil.