logo F1online.sk

Vasseura povzbudil priebeh austrálskych pretekov: Aj Red Bull dokážeme dostať pod tlak

Carlos Sainz a Charles Leclerc
© X/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala25. 3. 2024

Po prvých dvoch veľkých cenách sa začali ozývať kuvičie hlasy, podľa ktorých by Red Bull mohol vyhrať aj všetky preteky sezóny, a to ešte zdrvujúcejším spôsobom ako vlani. Veľká cena Austrálie nás však presvedčila o opaku. Frédéric Vasseur v nej vidí dôkaz, že Ferrari v tejto sezóne môže vyzvať červených býkov.

Ferrari od začiatku roka hovorí o obrovskom pokroku, ktorý sa podarilo spraviť počas zimy. Prvé dva víkendy nám priniesli dôkaz v podobe zmenšenia straty na Maxa Verstappena, ale skalp trojnásobného šampióna chýbal. Nedočkali sme sa ho ani v sobotňajšej kvalifikácii, hoci Charles Leclerc avizoval, že Ferrari má na zisk pole position najväčšiu šancu od začiatku roka.

Nakoniec si to celé Ferrari vynahradilo v pretekoch. V nich síce Max Verstappen nevidel šachovnicovú vlajku, no podľa analýz by tempu Ferrari nestíhal tak či tak. Je preto škoda, že sme sa nedočkali priamej konfrontácie na trati.

Frédéric Vasseur sa však teší z prvého double Ferrari od VC Bahrajnu 2022 a najmä toho, aké bolo Ferrari rýchle. “Tento víkend je dobrým dôkazom toho, že keď všetko poskladáme dokopy, tak môžeme Red Bull dostať trochu pod tlak. Nie som si istý tým, že sa nám to podarí všade, no keď veci poskladáme do seba, môžeme to zvládnuť.”

“Keď budú pod tlakom, budú robiť aj viac chýb. To znamená, že musíme sa ďalej uberať týmto smerom,” pokračoval šéf Ferrari. Pri jeho slovách si môžeme spomenúť napríklad na sezóny 2014 až 2020, kedy bol Mercedes považovaný za takmer bezchybný tím. Realita sa ukázala až v roku 2021, keď sa aj stratégovia dostali pod tlak. Odrazu sa začal dopúšťať chýb aj napohľad bezchybný Mercedes. To isté by sa mohlo zopakovať pri Red Bulle. Ľahko sa totiž prijímajú strategické rozhodnutia, keď má vaše auto náskok niekoľkých desatín na kolo…

Vasseur vidí priestor na ďalšie zlepšenie. “V sobotu po kvalifikácii sme boli trochu sklamaní, pretože sme mali pocit, že sme mohli odviesť aj lepšiu prácu. Avšak, vzhľadom na to, že preteky sa viac točili okolo manažmentu pneumatík a ich opotrebovania, to nebola žiadna veľká dráma.”

Sainzov “mega” návrat a solídny Leclerc

Veľká dráma v boji o prvú priečku skutočne chýbala. Carlos Sainz s prehľadom držal prvé miesto a Charles Leclerc sa po úspešnom undercute na Landa Norrisa už druhej priečky nevzdal.

Francúzsky inžinier chválil najmä pomaly sa lúčiaceho Sainza. “Cez zimu sme sa spoločne dohodli na tom, že pôjdeme naplno až do posledného kola sezóny. V Bahrajne odviedol fantastickú prácu a ťahal stajňu. Víkend v Džidde bol náročný pre Carlosa aj pre tím. Tento návrat je mega. Nesmieme zabúdať, že len pred dvoma týždňami bol v nemocnici.”

“Myslím, že ani v piatok si nebol stopercentne istý, či bude môcť jazdiť. Po pár kolách sa už dostal do tempa, akoby nemal za sebou žiadnu operáciu. Zostal koncentrovaný a uzavrel tento senzačný víkend,” znejú slová chvály na Španielovu adresu. “Ak chcete podať dobrý výkon, nemôžete to vzdať po prvom tréningovom kole. Je to úžasné. Po tom, čo zažil, od neho nikto nečakal podobný výsledok.”

Šéf Scuderie môže byť s nedeľou spokojný. Zaujímavo to vyzerá v oboch šampionátoch. Ferrari stráca na Red Bull len štyri body a rovnako veľkú stratu má Charles Leclerc na Maxa Verstappena. Ak by bol Leclerc v nedeľu vyhral, dokonca by sa dostal do vedenia.

“Charles takisto predviedol solídny výkon po nie celkom perfektnej kvalifikácii,” hodnotil aj Monačanov výkon Vasseur. “Musel manažovať pneumatiky, ale vďaka rýchlosti auta dokázal vrátiť úder. Veľmi sa mu darilo v prvom aj poslednom stinte, navyše na záver získal najrýchlejšie kolo. Potvrdilo pokroky, ktoré sme spravili po stránke manažmentu pneumatík.”