logo F1online.sk

Piastri sa zachoval ako tímový hráč. Réžiu odobril, hoci by chcel doma skončiť na pódiu

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 3. 2024

Keď z hry o pódiá vypadnú oba Red Bully, dôležité je nezaváhať a všetko obetovať v prospech zisku trofeje. McLarenu sa to podarilo aj vďaka tímovej réžii, ktorá nie je veľmi populárna medzi fanúšikmi ani jazdcami. Piastri však pripustil, že boxový múrik sa voči nemu nezachoval nespravodlivo.

Oscar Piastri v nedeľu štartoval piaty, no vďaka skoršej zastávke v boxoch, ktorou pokrýval Charlesa Leclerca, si o jednu priečku polepšil. Obom pilotom sa totiž vydaril undercut na Landa Norrisa, ktorý síce stratil pozíciu, no získal výhodu v podobe čerstvejších pneumatík.

V druhom stinte ich však potreboval čo najlepšie využiť, a to pre McLaren znamenalo nenaťahovať sa zbytočne medzi sebou. Oscar Piastri preto dostal príkaz, ktorý žiaden pilot F1 nechce počuť: Pusti pred seba tímového kolegu.

Landovi Norrisovi sa síce nepodarilo predbehnúť Charlesa Leclerca, no tento ťah mu pomohol ubrániť sa pred hroziacim útokom zo strany Sergia Péreza, hoci ten napokon ani neprišiel.

“Z môjho pohľadu to bolo úplne fér,” vyjadril sa k tímovej réžii chápavý Oscar Piastri. “V sobotu sa kvalifikoval predo mnou, prvú zastávku absolvoval o čosi neskôr a dobiehal ma. V tej fáze pretekov bol odo mňa rýchlejší. Ja som sa vtedy držal Leclerca a Lando nás oboch dobiehal.”

“Pravdupovediac som aj trochu dúfal, že sa cezo mňa dostane a pôjde po Charlesovi. Samozrejme, bol by som veľmi rád, keby som sa na domácej pôde udržal na treťom mieste. Z môjho pohľadu to však bolo úplne fér,” znie verdikt rodáka z Melbourne.

Norris po pretekoch zhodnotil, že o šancu na druhé miesto prišiel v úvode pretekov, keď sa Leclercovi s Piastrim podaril undercut. McLaren tak môže ľutovať, že mu to tentoraz nevyšlo, no na druhej strane sa bude tešiť zo zlepšujúcej sa formy.

Oscar Piastri sa však ešte bude musieť pozrieť na dáta a poučiť sa z chýb. Azda aj sám si uvedomuje, že pódium si tak celkom nezaslúžil, keď v prostrednom stinte vyletel z trate a v predposlednej zákrute stratil štyri sekundy kosením trávy. Piastri poznamenal, že v tejto chvíli “dostal po prstoch”.

“Myslím si, že z mojej strany to bol silný víkend. V zlomových momentoch som spravil pár chýb, čo je trochu frustrujúce, ale získali sme slušný výsledok,” sumarizoval Piastri. “Na konci druhého stintu som trochu vyletel z trate, trochu sa mi aj drobili pneumatiky, takže v danej fáze pretekov som sa mierne trápil. Nedarilo sa mi ich prebudiť späť k životu. Vidím teda pár vecí, z ktorých sa treba poučiť, a zistiť, čo sme mohli spraviť lepšie. Odhliadnuc od toho to bol silný deň.”

Najväčšie povzbudenie pre McLaren, ale vlastne aj pre celý zvyšok štartového poľa však prišiel z inej strany. “Poviem úprimne, že mňa najviac prekvapila Pérezova rýchlosť. Čakal som, že sa cezo mňa dostane, no nedostal sa. Toto je azda dôvod na menší optimizmus pre každého v štartovom poli.”