logo F1online.sk

Norris si trúfal na Leclerca: Musíme si pozrieť naše rozhodnutia

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 3. 2024

Prvé pódium v sezóne, celkovo štrnáste v kariére. Lando Norris doprial McLarenu radosť z tretieho miesta, sám však cítil, že to mohlo byť ešte o niečo lepšie. Obrali sa papájoví stratégiou o druhú priečku?

Po odstúpení Maxa Verstappena to na čele vyzeralo ako v časoch spred dvadsiatich rokov – dve Ferrari a dva McLareny. Lando Norris jazdil druhý za Carlosom Sainzom, a dokázal za sebou držať Charlesa Leclerca. Napriek tomu v cieli finišoval za Monačanom, ktorý sa cez neho dostal vďaka lepšej stratégii.

„Úprimne, dnes sme možno nevyužili šancu na druhé miesto. Fakt, že sme stíhali s Ferrari, je pre nás výborným znamením. Ak to teda takto povieme, je to zároveň pre nás dobrý signál a motivácia pre celý tím,“ vyhlásil Lando Norris.

Zlomové momenty nastali pri zastávkach v boxoch. McLaren natiahol Landovi Norrisovi prvý stint, preto sa po svojom pitstope prepadol ako za Charlesa Leclerca, tak aj za Oscara Piastriho, cez ktorého však rýchlo prešiel aj vďaka tímovej réžii. V druhom stinte mal Lando výborné tempo a v jednej chvíli stiahol Leclerca takmer na sekundu.

McLaren však bol opäť možno príliš konzervatívny, resp. reaktívny. Neskúsil využiť štvrtého Oscara Piastriho s cieľom vytvoriť tlak na Leclerca. A keď sa doslova pýtal pitstop Norrisa s pokusom o undercut, tak Ferrari zastavilo Leclerca, čím mu poistilo druhú pozíciu.

„Očakával som, že budeme rýchli, no nie až takí dobrí, že by sme sa držali s Charlesom. Dokonca sme mali možno lepšiu rýchlosť než on. Charlesovi však vyšiel undercut, kde získal výhodu. Možno by sme si mali znovu pozrieť naše rozhodnutia. Vždy je to však náročné,“ skonštatoval britský pilot, ktorý objasnil strategické zámery tímu pri záverečných zastávkach v boxoch.

„V kole, keď sme sa chystali na pokus o undercut, Charles zastavil. V druhom stinte som bol naozaj blízko. Myslím si, že ak by som zastavil ešte pred ním, mohol mi undercut vyjsť. Nevyužili sme túto šancu. Vždy si poviete, že ste mohli zastaviť o kolo skôr, no v danom čase robíte náročné rozhodnutia. Rovnako to mohlo dopadnúť zle. Dali sme však do toho všetko,“ vyhlásil Norris, ktorý v závere skúsil využiť čerstvejšie pneumatiky, na útok na Leclerca to však už nestačilo.

Napriek tomu vládla v McLarene spokojnosť. Britský tím dosiahol v Austrálii prvé pódium po desiatich rokoch. „Ak si odmyslíte Red Bull, tak to nie je prekvapenie. Naša rýchlosť bola po celý víkend dobrá. Odviedli sme veľmi dobrú prácu a získali sme množstvo bodov.“

O dva týždne nás čaká Suzuka s množstvom rýchlych zákrut. Na tomto okruhu sa ´papájovým´ v minulej sezóne veľmi darilo, získali tam dvojité pódium. „Minule tam bol pred nami len Red Bull. Je jasné, že Red Bull je momentálne dva kroky pred nami, a Ferrari jeden krok pred nami. Na trati, ktorá nám sedí, však môžeme mať sebadôveru. Strácame veľa času v pomalých zákrutách, no sme veľmi silní v tých rýchlych. Preto sme boli dobrí aj v Austrálii. Ak sa zlepšíme v pomalých sekciách, môžeme na väčšine víkendov bojovať o pódiá a dobré body,“ uzavrel Lando Norris.