logo F1online.sk

Leclerc športovo pogratuloval Sainzovi: Bol skrátka lepší

Charles Leclerc a Carlos Sainz
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2024

Dokonalý víkend pre Ferrari. Aj keď sme sa nedozvedeli, aké bolo skutočné tempo Red Bullu a Maxa Verstappena, tento tím sa pevne usadil ako druhý najsilnejší v štartovom poli. Aj so šťastím v prvých troch pretekoch nedovolil, aby sa Red Bull odpútal v šampionáte. Vlani bolo pretekové tempo veľkou slabinou Ferrari, pritom v tomto roku vyzerá byť aj podľa Charlesa Leclerca veľkou devízou červeného tímu.

Po poruche Maxa Verstappena sa Ferrari otvorila unikátna príležitosť a musíme povedať, že tím sa jej chopil oboma rukami. Po strategickej aj prevádzkovej stránke to boli skrátka perfektne zrealizované preteky zo strany Scuderie. Či už je to dôsledok vedenia Frédérica Vasseura, alebo nie, Ferrari dostalo vďaka undercutu Charlesa Leclerca na druhé miesto, zastávky vykonalo v správnom čase a tím mechanikov v boxoch opäť šliapal ako dobre namazaný stroj.

Pod vedením nového šéfa tím očividne napravil aj ďalšiu dlhodobú slabinu – pretekové tempo. Od začiatku sezóny sa zdá byť pozitívnym trendom, že Ferrari neprepadáva v pretekoch. „Je to nesmierne dôležitý výsledok, pretože už je to dlho, čo sme mali skutočnú rýchlosť, aby sme dostali Red Bull… nepovedal by som pod kontrolu, pretože nevieme, aké by mal dnes Max skutočné tempo, ale poviem to tak, že od prvého tréningu sme vedeli, že pole position a víťazstvo sú možné,“ povedal po pretekoch Charles Leclerc.

„Degradácia pneumatík bola z našej strany veľmi dobrá a mali sme veľmi dobré tempo. To je povzbudivé. Keď sa pozriete na prvé tri preteky, tak Red Bull mal dvakrát navrch. Stále teda máme pred sebou veľa práce, ale keď máme príležitosť na víťazstvo, ako tím ju musíme využiť a tento víkend sa nám to aj podarilo, Carlosovi sa to podarilo,“ povedal spokojne Leclerc.

Monacký pretekár pritom podčiarkol jednu podstatnú skutočnosť: „Keď sa pozriem na prvé tri preteky, tak sme zakaždým vybojovali najlepší možný výsledok. Musíme v tom pokračovať, kým nebudeme mať auto, ktoré bude konzistentne lepšie ako Red Bull, najmä v pretekoch,“ povedal Leclerc.

Pre neho je to však zároveň trochu premárnená príležitosť. V Austrálii mohol vyhrať on, ale po chybe v kvalifikácii bol v podstate nútený hrať druhé husle. Svoju úlohu však splnil, keď prišiel do cieľa druhý a vybojoval tiež extra bod za najrýchlejšie kolo. Aj sám uznal, že v nedeľu nemohol pomýšľať na zdolanie tímového kolegu.

„Myslím si, že vo včerajšej kvalifikácii som nebol dosť dobrý,“ priznal Leclerc. „Dnes sa mi v druhom stinte po VSC dosť drobili pneumatiky. Tretí stint bol naozaj dobrý, ale nestačilo to. Carlos bol tento víkend jednoducho lepší a musím mu pogratulovať.“

Súvisiace články