logo F1online.sk

Podľa Péreza auto nemalo na viac: Dnes by nevyhral ani Max

Sergio Pérez
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 3. 2024

Red Bull nikde na dohľad. Aj keď Sergio Pérez štartoval do pretekov zo šiesteho miesta pre penalizáciu za obmedzenie Nica Hülkenberga v kvalifikácii, v ich priebehu sa očakávalo ďalšie dominantné predstavenie jeho tímu. Keď Verstappen už po pár kolách odstúpil z pretekov pre problém s brzdami, dostal Pérez zvláštnu príležitosť zažiariť. Svojím tempom však na Ferrari a McLareny ani náhodou nestačil.

Mexičan prišiel do cieľa so stratou vyše dvadsať sekúnd na štvrtého Oscara Piastriho a asi 56 sekúnd na víťazného Carlosa Sainza. Rovnaký obraz ponúka pohľad na najrýchlejšie kolá. V tejto štatistike stratil pol sekundy na Leclerca, na Norrisa so Sainzom asi štyri desatiny a na Piastriho dve desatiny. Rýchlejšie najrýchlejšie kolo než Pérez zajazdil dokonca aj George Russell na Mercedese.

Je to odraz skutočnej formy Red Bullu alebo sa opakuje trend z minulých sezón, keď Pérez po kvalitnom začiatku sezóny postupne upadal? Nech je to tak či onak, pre jeho tím sú to zlé správy, keďže Ferrari sa napriek problémom s Leclercovými brzdami v Bahrajne a so slepým črevom Carlosa Sainza v Džidde vrátilo do boja v Pohári konštruktérov. Oba tímy momentálne delia len štyri body.

„Bohužiaľ, dnes sme nemali tempo,“ skonštatoval Pérez pre televíziu Sky po skončení pretekov. „Povedal by som, že sme sa trápili hneď od začiatku. Mohli sme vidieť, že Ferrari a McLaren boli o krok pred nami.“

„Myslím si, že sme nedokázali dostať naše vyváženie do ideálneho okna. Pred nasledujúcimi pretekmi máme nejakú prácu. Na tejto trati je veľmi unikátny asfalt a my sme v priebehu celého víkendu nedokázali nájsť najlepšiu možnú úroveň priľnavosti,“ skonštatoval sklamane mexický pretekár.

Ten nebol v podstate ani v jednej fáze pretekov rýchlejší než Ferrari a McLaren. Nie je pritom možné, aby Red Bull strácal na Ferrari len v dôsledku strategických rozhodnutí. Christian Horner po pretekoch naznačil, že Checo si pri predbiehaní Fernanda Alonsa poškodil podlahu, ale samotný pilot tento problém nijak nespomenul.

„Nie, jednoducho si myslím, že ako tím sme dnes nemali tempo,“ pokúsil sa vysvetliť túto anomáliu Pérez, ktorý na čerstvejších pneumatikách predbehol Alonsa a potom ho nedokázal striasť. „Platilo to celý víkend. Trápili sme sa už od piatka. Za celý ten čas sa nám nepodarilo vyriešiť manažment pneumatík.“

„Musíme to pochopiť a uistiť sa, že to zlepšíme. Už v minulom roku sme videli, že na tratiach ako je táto, napríklad Vegas, ktoré sú náročné na prednú nápravu, bolo Ferrari oveľa silnejšie než my, skrátka sme nedokázali pracovať s prednými pneumatikami,“ skonštatoval Checo.

Ten dostal v závere otázku, či by podľa neho Ferrari vyhralo preteky aj v prípade, že by Max Verstappen dokončil preteky. „Na sto percent áno,“ odpovedal Pérez bez zaváhania.