logo F1online.sk

Russell nečakal Alonsovo spomalenie. Po nehode sa na smrť preľakol

Nehoda Georgea Russella
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala24. 3. 2024

Carlos Sainz v nedeľu opäť vyhral a George Russell opäť havaroval v poslednom kole. Nehoda v Melbourne sa však predsa len v niečom líši od chyby, ktorej sa dopustil vlani v Singapure. Nie je totiž stopercentne isté, že si za ňu mohol len on sám.

Keď nám réžia priameho prenosu ponúkla zábery na zničený monopost Georgea Russella, ako stojí uprostred trate, všetkým nám zovrelo žalúdok. Rovnako tak samotnému Britovi, ktorý sa v kokpite preľakol na smrť, keď si uvedomil, že stojí v ideálnej stope a hrozí, že doňho niekto zboku vpáli v plnej rýchlosti. Vo vysielačke preto začal zúfalo volať po červenej vlajke.

Našťastie sa mladíkovi v službách Mercedesu nič nestalo, no ak sa ukáže, že vybrzdenie zo strany Fernanda Alonsa bolo úmyselné, bude to môcť vyčítať najskúsenejšiemu pilotovi v padoku. Priamo po pretekoch ho však z ničoho neobviňoval.

“Sto metrov pred zákrutou som bol o pol sekundy za Fernandom, no zrazu sa extrémne rýchlo priblížil. Bol som priamo na jeho prevodovke,” opisoval momenty pred nehodou George Russell. “Neviem, či mal problém alebo čo. Ideme však ku komisárom, čo je za takýchto okolností trochu bizarné.”

Russell si zrejme neuvedomil, že Alonso sa ho mohol pokúsiť vybrzdiť. Preto ho “pozvánka” na návštevu komisárov tak prekvapila, no keď uvidí podrobné dáta z telemetrie a Alonsovo dvojité brzdenie, možno zmení názor.

Priamo po nehode však naňho nechcel ukazovať prstom. “Je jasné, že brzdil sto metrov pred zákrutou, potom šliapol na plyn a zákrutu prešiel normálne. To sme už na dátach videli. Nebudem ho však z ničoho obviňovať, kým toho nezistíme viac.”

“Veľa kôl som bol priamo za ním. Strácal som naňho polovicu sekundy, keď som sa blížil k zákrute. Zrazu však dramaticky spomalil a opäť šliapol na plyn. Nečakal som to a prekvapil ma tým. Táto časť je na mojich pleciach, no je zaujímavé, že nás zavolali ku komisárom. Som zvedavý, čo k tomu povedia,” doplnil.