logo F1online.skF1online.sk

Russell je “celkom spokojný”, o nekonzistentnom správaní monopostu ani nechyruje

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 3. 2024

Siedme a jedenáste miesto nie je výsledok, s ktorým by mohli byť v Mercedese spokojní. George Russell sa však predsa len môže usmievať o čosi viac; už tretíkrát za sebou dokázal poraziť sedemnásobného majstra sveta Lewisa Hamiltona v aute, ktoré je rovnaké, aj keď jeho správanie komentujú dvojako.

Mercedesu sa v treťom tréningu podarilo chytiť dych, no po horúčkovitých zmenách v nastaveniach len pár minút pred kvalifikáciou a menšej zmene podmienok na trati sa všetka nádej rozplynula. Lewis Hamilton zostal trčať pred bránami Q3 a George Russell nakoniec zajazdil len čas 1:16,724. Na pole position by potreboval vyčarovať ďalších osem desatín, čo je na krátkom okruhu v Melbourne nemožné.

Georgea Russella však pokles formy Mercedesu neprekvapil. Rýchle úseky autu nevyhovujú. “Jasne sme vedeli, že sa trápime v rýchlych zákrutách. Na tomto okruhu je veľa stredne rýchlych a rýchlych zákrut. Je nám jasné, na čom musíme pracovať, ale na prvých troch kvalifikáciách sme získali tretie, tretie a siedme miesto. Keď je pole také nabité, za Red Bullom je stále o čo hrať.”

Pod slabším výsledkom Lewisa Hamiltona sa mali podpísať výkyvy v správaní monopostu W15. Auto z Brackley vraj občas ukáže záblesky svojho veľkého potenciálu, no tie veľmi rýchlo miznú a zas sa vracajú.

“Ja určite nemám takéto výkyvy sebadôvery a výkonnosti na mojej strane garáže alebo v mojom aute, v porovnaní s tým, čo zažíva Lewis,” vysvetľoval svoj pohľad Russell. “Ja som celkom spokojný s ovládaním auta. Chýba nám len výkon. Bol to ťažký deň, no aj tak sme dokázali ukoristiť siedmu priečku. V nedeľu bude hrať úlohu vysoké opotrebovanie pneumatík, ale stále je o čo hrať.”

V pretekoch sa môžeme dočkať aj nejedného prekvapenia. Ako už Russell naznačil, degradácia pneumatík môže rozhodovať, a takisto najtvrdšie pneumatiky C3. Tie sú pre tímy záhadou.

“Každý jeden tím si ušetril dve sady tvrdých gúm,” pripomenul Russell. “Nikto na tvrdej sade neodjazdil ani jedno kolo a každý ich nasadí aspoň v jednom stinte. Z tohto dôvodu je to pomerne vzrušujúce.”

Pirelli sa pred víkendom v Melbourne rozhodlo priviezť rovnaké pneumatiky, aké uvidíme v Monaku. “V Džidde a v Melbourne sme posledné dva roky videli, že zmes C2 je na takýto typ okruhu príliš trvácna. Uvidíme, čo nám pripraví tvrdá zmes tento rok, ale očakávam viac vzrušenia.”

Súvisiace články

Diskusia