logo F1online.sk

Verstappen vraj prekvapil aj samého seba: V Q2 som nečakal bitku o pole position

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 3. 2024

Prvýkrát v aktuálnej sezóne sa Maxov Verstappenov víkend nezačal ako zo sna. I napriek tomu mal však rozprávkový koniec. Holandský pretekár si vybojoval už 35. pole position v kariére, ktorá ho potešila o to viac, že počas Q2 si sám seba nepredstavoval na najvyššom stupienku.

Vo všetkých troch austrálskych tréningoch sa Maxovi Verstappenovi ušla len druhá priečka. Ideálny spád nemala ani kvalifikácia, ktorú v jej prvých dvoch častiach režíroval Carlos Sainz len dva týždne po operácii slepého čreva. Charles Leclerc tak mal byť v ešte lepšej forme a v závere Q3 zaútočiť, no táto snaha bola napokon bezzubá.

Namiesto toho prišli dva údery Maxa Verstappena. Jeho prvý pokus 1:16,048 by s prehľadom stačil na zisk pole position, no pilot červených býkov prepol na vyšší prevodový stupeň a Sainzovi naložil takmer tri desatiny.

“Veľmi sa teším. Nájsť správny balans bolo v priebehu víkendu dosť ťažké. Dokonca ani cez kvalifikáciu v Q2 som nečakal, že budem bojovať o pole position,” vyhlásil Max Verstappen pred mikrofónom F1 TV. “Som veľmi spokojný s kolami, ktoré sme zajazdili v Q3. Pravdepodobne som trochu prekvapil aj samého seba!”

Monopost RB20 v prvých dvoch častiach kvalifikácie nesplnil všetko, čo by videl Verstappenovi na očiach. Chvíľami sme počuli sťažnosti na brzdy, chvíľami zas na nedotáčavosť či nespolupracujúce predné pneumatiky.

Prekvapilo ho, že na konci kvalifikácie zrazu všetko zafungovalo? “S autom sme robili drobné pokroky. V tretej časti kvalifikácie potom začnete viac riskovať. Ja som si tiež povedal, že pôjdeme do toho naplno a uvidíme, ako to dopadne. V Q1 a Q2 však zbierate informácie o tom, čo by ste mohli spraviť lepšie. Našťastie to všetko dobre vypálilo.”

Sobota tak nemohla dopadnúť lepšie. V nedeľu však treba dotiahnuť tento boj do úspešného konca. Holanďanovi sa pokúsia pokaziť náladu dvojičky z Ferrari a McLarenu, ktoré budú štartovať medzi ním a jeho pobočníkom Pérezom.

Verstappen varuje, že Ferrari predstavuje vážnu hrozbu. “Áno, celý víkend pôsobili veľmi komfortným dojmom, či už na jedno kolo, ale aj počas dlhých jázd. Celý čas vyzerali byť na čele. Očakávam, že v nedeľu to bude ťažké. To naozaj. Na posledných dvoch veľkých cenách sme mali my navrch, ale podľa mňa zajtra budú veľmi silní.”

Súvisiace články