logo F1online.sk

Norris milo prekvapený, Piastri trochu frustrovaný

Lando Norris s DRS
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl23. 3. 2024

Pred rokom štartovali z trinásteho a šestnásteho miesta, zajtra začnú z tretej a piatej priečky. Nič iné viac nesvedčí o tom, že McLaren je v Austrálii v úplne inej forme než v minulom ročníku. Najmä Lando Norris sa po sobote zoširoka usmieval.

Britský tím sa v kvalifikácii ukázal ako pomyselná ´tretia sila´ za Red Bullom a Ferrari. Relatívne výrazne zdolal svojich konkurentov Aston Martin a Mercedes, a keď Charles Leclerc pokazil posledný pokus, bolo z toho štvrté miesto pre Landa Norrisa s maličkou stratou na Péreza.

Po Pérezovej penalizácii sa Lando presunie na čistejšiu stranu roštu a odštartuje ako tretí. „Úprimne, dopadlo to lepšie než som očakával. Nepredpokladal som, že by sa mi podarilo dostať sa pred Ferrari, a zdolať Charlesa je ešte prekvapujúcejšie,“ povedal Lando Norris, ktorému vyšiel posledný pokus v Q3, kde sa na rozdiel od minulých podujatí vyhol akejkoľvek chybe a zrejme dostal z MCL38 maximum.

„Teším sa. Cítil som, že som si tento víkend nepočínal úplne dobre, nedarilo sa mi poskladať veci dokopy a zatlačiť na auto. Stále sa deje, že keď cítim, že tlačím, tak veci idú opačným smerom, než by som si prial. S týmto sa v tejto sezóne trápim. Akonáhle sa však cítim pri riadení lepšie, ako v kvalifikácii, môžem odomknúť viac z toho, čo by som chcel, a dokážem auto lepšie kontrolovať,“ vyhlásil 24-ročný rodák z Bristolu.

McLaren zažil zatiaľ najlepšiu kvalifikáciu v ročníku a pripomenul chvíle z druhej polovice uplynulej sezóny, keď dokázal atakovať čelné priečky. V MLC38 jednoznačne je potenciál.

„Preto som sa upísal McLarenu na toľko rokov. Som spokojný s tým, kde sa nachádzame a s vecami, ktoré robíme a snažíme sa zlepšiť. Na druhej strane viem, že niektoré veci nám chýbajú, tie nedokážem zopakovať či odomknúť. Máme v pláne dobré novinky a celý tím pracuje veľmi tvrdo. Dnes sa teším z dobrého výkonu voči Red Bullu a Ferrari. Čakajú nás dlhé preteky, zrejme s viacerými zastávkami v boxoch, teším sa na to,“ uzavrel Lando Norris.

Ešte v Q1 i Q2 sa zdalo, že by Oscar Piastri mohol mať navrch pred tímovým kolegom. V Q3 však za ním mierne zaostal a kvalifikoval sa ako šiesty. Po treste pre Péreza vyštartuje z piateho miesta.

„Mám zmiešané pocity. V Q1 i Q2 to vyzeralo veľmi dobre, no v Q3 sa mi to už jednoducho nepodarilo. Je to trochu frustrujúce, no nemyslím si, že by som bol úplne mimo dobrých pozícií. Som trochu sklamaný z vlastného výkonu, no už myslím na preteky. Naše tempo vyzeralo v piatok dosť dobre, verím, že to dokážeme využiť. Bude ťažké vyzvať autá pred nami, no pokúsime sa o to,“ skonštatoval miláčik austrálskych tribún.