logo F1online.sk

Norris vidí Ferrari na pole position, súperov hľadá inde

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 3. 2024

Lando Norris odštartoval austrálsky víkend najrýchlejším časom v prvom tréningu, čo však podľa jeho slov vôbec nič neznamená. V britskej stajni sa namiesto Red Bullu a Ferrari skôr pozerajú na konkurenčnú bitku s Aston Martin a Mercedesom.

Víťaz prvého tréningu v rozhovore zmietol zo stola možnosť, že by tento výsledok naozaj niečo predznamenal pre ďalší priebeh víkendu. „Ani v prvom tréningu som sa v aute necítil skvele. Prvé miesto teda v skutočnosti nič neznamená. Je jasné, že Red Bull a Ferrari sú ďaleko pred nami, a zdá sa, že Aston Martin je na tom taktiež lepšie. Sme však v solídnej pozícii. Bol to náročný deň, na trati bolo veľmi veterno. Z auta mám celkovo dobrý pocit,“ povedal Lando Norris.

McLarenom by rýchle zákruty v Melbourne mohli sedieť, otázne však je, či podobne ako v Džidde, doplatí na nižšiu maximálnu rýchlosť na rovinkách. Keď Norris dostal otázku, v čom je tu britský tím silný, pomykal plecami. Nenašiel totiž nejakú výraznú silnú stránku MCL38 na tejto trati.

„Skôr vieme, kde máme očividné slabiny. Nie je tu miesto, kde by sme boli konzistentne silní. V každom sektore strácame voči Ferrari, a možno ešte výraznejšie v tom poslednom. A v žiadnom zase nie sme voči nim dostatočne rýchli. Pokúsime sa však popracovať na balanse, potom by sme mohli vyzerať lepšie,“ volil britský pilot úprimné slová.

Lando Norris prezradil svoju predpoveď na kvalifikáciu. „Zajtra vidím Ferrari na pole position! Či už Charlesa, alebo Carlosa. My sme v bitke s Aston Martinom a Mercedesom, toto bolo jasné od prvého dňa, preto by sme sa mali upriamiť na nich,“ doplnil Lando Norris, ktorý po víťazstve z prvého tréningu obsadil v tom druhom deviate miesto.

Podľahol v ňom tímovému kolegovi Oscarovi Piastrimu, ktorý bol ráno desiaty, a v druhom tréningu siedmy. Z jeho tváre sa dali vyčítať viaceré pozitívne emócie.

„V určitých veciach vyzeráme veľmi dobre, v iných zase nie. Z piatka si určite odnášame pozitíva. Pokúsime sa všetko poskladať dokopy, toto bude úloha pre všetkých, pretože každý sa trápi s vetrom. S Landom máme autá podobne nastavené, aj keď sme skúšali nejaké odlišné veci. Uvidíme, čo vyjde ako najlepšie pre sobotu,“ vyhlásil miláčik austrálskych tribún.

Vzhľadom na ´zmäkčenie´ pneumatikových zmesí, keď tá najmäkšia je zároveň celkovo najmäkšou C5, by do hry mohol vstúpiť zaujímavý strategický prvok. Aspoň tak to predpovedajú v McLarene.

„Niektoré tímy majú zaujímavé možnosti z pohľadu voľby pneumatík. Opotrebenie sa javí ako veľmi vysoké, môže to ozvláštniť nedeľu. Dôležitá však bude aj kvalifikácia. Opäť to bude tesné. Pri rýchlejšom čase sa môžete priblížiť k čelu, ale môžete byť aj na konci prvej desiatky,“ uzavrel Oscar Piastri.