logo F1online.sk

Russella obišli Hamiltonove problémy: Cítil som sa celkom komfortne

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 3. 2024

Mercedes v Albert Parku zatiaľ pokračuje tam, kde v Džidde skončil. Tím experimentuje a hľadá riešenia, kým Red Bull jazdí s veľkým náskokom na čele a Ferrari si užíva výhody stabilnej platformy. V piatok v Austrálii na tom bol opäť lepšie George Russell, ktorý sa však taktiež nevyhol výletom mimo trať.

Kým Lewis Hamilton sa opäť potácal na konci poľa s nevýraznými časmi a experimentálnym nastavením, George Russell pôsobil značne spokojnejším dojmom. Aj keď jeho časy na Red Bull a Ferrari nestačili, rozhodne vyzeral a pôsobil lepšie než jeho tímový kolega.

„Aj keď som to v niektorých okamihoch musel krotiť, všetko bolo pod kontrolou,“ povedal s úsmevom britský pretekár. „Pole sa v prvom tréningu zdalo byť celkom vyrovnané, keď sme mali nejakých desať áut v dvoch desatinách. V druhom tréningu sa to trochu roztiahlo. Bol som na ceste za veľmi dobrým kolom, ale v posledných dvoch zákrutách som mal drobné problémy.“

„Myslím si však, že v tomto roku to s mäkšími pneumatikami bude náročnejšie v nedeľu. V predchádzajúcich rokoch sa tu preteky dali s prehľadom odjazdiť na jednu zastávku, kým podľa doterajšieho priebehu sa zatiaľ zdá, že v tomto prípade to bude inak,“ povedal Russell.

S týmto záverom by však nie každý súhlasil. Albert Park je po prestavbe málo abrazívny okruh s množstvom dlhých roviniek, ktoré pneumatiky príliš nezaťažujú. Aj keď Pirelli na toto podujatie nominovalo mäkšie zmesi, vo voľných tréningoch dosiahli Charles Leclerc a Max Verstappen svoje najrýchlejšie časy na mäkkých pneumatikách na druhý pokus, takže degradácia sa zatiaľ nezdá byť kritická.

George však beztak pôsobil omnoho spokojnejšie než jeho tímový kolega, ktorý skončil v druhom voľnom tréningu osemnásty a nechápal, ako môžu mať jeho súperi také dobré tempo. Jeho šéf Toto Wolff neskôr vysvetlil, že Lewis sa stal obeťou experimentov, na ktoré sa však rozhodne nesťažoval jeho tímový kolega.

„Od začiatku som sa cítil celkom komfortne. Po Bahrajne a Saudskej Arábii sme vykonali niekoľko zmien. Stále sa snažíme porozumieť tomuto autu a všetko sa mení v každom kole, učíme sa stále viac a viac a snažíme sa ho dostať do ideálneho okna,“ povedal Russell s výrazom, ktorý sa nepodobal na trápenie Hamiltona.

„Náš tím v továrni pracuje na simulátore, aby z monopostu vyžmýkal viac výkonnosti. Uvidíme, čo prinesie sobota, keďže nový deň je častokrát veľmi odlišný,“ dodal Russell.

Súvisiace články