logo F1online.sk

Ferrari je slušný krok pred nami, znie pred Austráliou z McLarenu

Oscar Piastri
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 3. 2024

Aké je aktuálne rozloženie síl na štartovom rošte? V minulej sezóne ukázalo až päť tímov potenciál na pravidelné umiestnenia na stupňoch víťazov. Týchto päť tímov máme v najlepšej desiatke aj teraz, ale pravda je, že sa medzi nimi objavili výkonnostné medzery. Priznal to aj pilot McLarenu Oscar Piastri, podľa ktorého bojuje jeho tím momentálne s Mercedesom o celkové tretie miesto.

Red Bull je jasne v čele s dvoma double, Ferrari je so stratou za nimi s dvoma tretími miestami, nasleduje McLaren a Mercedes a status piateho najrýchlejšieho tímu patrí nateraz Aston Martinu. Také je podľa všeobecného názoru aktuálne rozloženie síl v štartovom rošte.

Do novej sezóny sme vstupovali s nemalými očakávaniami, ale v úvode ročníka sa jasne potvrdila dominancia Red Bullu a solídna výkonnosť Ferrari, ktorí majú pred ostatnými väčší či menší náskok. Samozrejme, situácia môže z okruhu na okruh oscilovať, ale aj pilot McLarenu Oscar Piastri na domácej veľkej cene neočakáva, že by jeho tím mal ohroziť dvojicu najlepších.

„Keď máme byť realistickí, tak áno, v súčasnosti pravdepodobne bojujeme o celkové tretie miesto. Myslím si, že aspoň v Saudskej Arábii sme boli o krok bližšie k Ferrari, ale v súčasnosti na nich nestačíme,“ povedal novinárom vo svojom rodnom Melbourne Oscar Piastri.

„Povedal by som teda, že momentálne bojujeme s Mercedesom. Dúfajme, že v neskoršej časti roka sa posunieme bližšie k čelu, ale v súčasnosti… nechcem ľuďom doma dávať ilúzie, ale naozaj si myslím, že na čokoľvek lepšie ako piate miesto potrebujeme pomoc šťastia,“ dodal domáci miláčik.

Pridal sa k nemu aj jeho tímový kolega Lando Norris. Ten má zatiaľ v tejto sezóne na konte šieste a ôsme miesto, čo len podčiarkuje Piastriho slová o aktuálnej výkonnosti McLarenu. Súhlasí s ním aj Lando, podľa ktorého rýchlosť monopostu MCL38 momentálne nestačí na Ferrari.

„Povedal by som, že nie,“ odpovedal Norris na otázku, či bude McLaren v Austrálii hrozbou pre Ferrari. „Myslím si, že sú o slušný krok pred nami. V kvalifikácii im nie sme podľa mňa na míle vzdialení, v pretekoch sa pole zrejme roztiahne o niečo viac. Toto je možno trať, na ktorej Ferrari dokáže byť konkurencieschopné aj v porovnaní s Red Bullom.“

„Ťažko povedať, ale kolo na tejto trati je krátke, takže to asi bude tesné. Myslím si, že všetci sa môžu tešiť na vzrušujúce preteky a vzrušujúcu kvalifikáciu. Dúfajme, že môžeme patriť k tým, ktorí sa budú tlačiť dopredu,“ dodal s nádejou Norris.