logo F1online.sk

Piastri sa podľa vlastných slov ani neodváži myslieť na titul

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 3. 2024

Každý pilot Formuly 1 je neuveriteľne súťaživý. Všetkých do najvyššej motoristickej triedy pritiahla túžba po víťazstvách a každý z nich sa považuje za najlepšieho. Aj keď to možno nie každý povie nahlas, ich snom a najvyšším cieľom je titul majstra sveta. Rovnako to určite platí aj pre Oscara Piastriho, ktorý sa však o najvyšších métach neodvážil hovoriť nahlas.

Austrálsky mladík má za sebou vydarenú nováčikovskú sezónu. Vo svojom prvom roku získal status vychádzajúcej hviezdy Formuly 1 a potenciálne tiež budúceho majstra sveta. Titul je snom každého pretekára – teda možno okrem Júkiho Cunodu, ktorý v jednom z rozhovorov povedal, že jeho najväčším snom je otvoriť si vlastnú reštauráciu – a Piastri určite nie je výnimkou, aj keď o najvyšších métach hovorí pomerne rezervovane.

„Málokedy si o tom dovolím čo i len snívať,“ prezradil austrálsky mladík, ktorého cituje Speedcafe, o titulových ambíciách. „Formula 1 je šport veľmi závislý od auta i od jazdca, ale predovšetkým od auta. Ak sedíte v najpomalšom monoposte na rošte, nevyhráte preteky ani šampionát.“

„Je to také jednoduché, nikdy sa vám to nepodarí bez ohľadu na vašu snahu alebo túžbu. Preto si myslím, že prianie alebo snívanie o takých veciach vás môže veľmi ľahko demoralizovať a neprinesie vám nič konštruktívne,“ vysvetlil Piastri.

Častokrát je aj v živote rozumnejšie pristupovať k veciam krok za krokom. Najprv prvé preteky, potom prvé body, potom prvé pódium, víťazstvo a nakoniec možno aj titul. Oscarova cesta do F1 bola pomerne zložitá a na vytúženú premiéru musel čakať, ale prvé body a prvé pódium vybojoval už vo svojej nováčikovskej sezóne, čo sa rozhodne nepošťastí každému.

„Budem oveľa šťastnejší a hrdší, keď sa sústredím na to, aby som zo seba vydal to najlepšie. Ak dokážete skončiť na treťom mieste, tak choďte a skončite tretí. Keď je však jasné, že nemáte auto schopné vyhrávať preteky, tak podľa mňa nemá zmysel o tom ani len premýšľať,“ vyhlásil Piastri.

„Vždy môžete veľmi ľahko posúdiť, aspoň pre mňa je to ľahké, či ste mali dobrý alebo zlý víkend a či ste vyťažili maximum z toho, čo máte. Minuloročná Veľká cena Japonska, moje prvé pódium v F1, určite nepatrila medzi moje tri najlepšie výkony v sezóne a pravdepodobne ani medzi päť najlepších pretekov roka, a pritom to bol jeden z mojich najlepších výsledkov. Niekedy výsledky nie vždy úplne vypovedajú o tom, aký mám pocit z uplynulého víkendu,“ povedal Piastri.