logo F1online.sk

Podľa Jordana čelí Lawrence Stroll dileme: Želá si napredovanie tímu, ale brzdí ho syn

Lance Stroll
© LAT/Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár20. 3. 2024

Eddie Jordan sa nazdáva, že Lawrence Stroll bude musieť v dohľadnej dobe učiniť veľké rozhodnutie. Kanaďan sa podľa Íra bude musieť rozhodnúť, či nahradí svojho syna konkurencieschopnejším pilotom a umožní tak Aston Martinu napredovať, alebo si ho v tíme ponechá za každú cenu.

Lance Stroll vstúpil do Formuly 1 už ako 18-ročný. V priebehu rokov predviedol niekoľko solídnych výkonov – napríklad v Baku 2017 alebo v Turecku 2020 – a pripísal si na konto dovedna tri pódiové umiestnenia, ale vo väčšine prípadov ťahal v súboji s tímovými kolegami za výrazne kratší koniec.

Eddie Jordan si preto pokladá otázku, či nie je načase, aby sa Aston Martin Strolla zbavil a nahradil ho niekým konkurencieschopnejším. Je si však vedomý, že k zmene nedôjde bez súhlasu jazdcovho otca, ktorý sa bude musieť rozhodnúť, či uprednostní záujmy tímu, alebo tie vlastné.

„Lance sa v F1 už viackrát blysol skvelými výkonmi,“ uviedol Jordan v podcaste Formula For Success. „Dobrý výkon podal napríklad v Baku v roku 2017. Problémom však je, že takéto výkony podáva iba zriedka. Navyše nie je ani dobrým kvalifikantom. Občas sa – pokiaľ má šťastie – preplazí do Q3, ale Alonso je od neho zakaždým rýchlejší.“

Nedostačujúce výkony stavajú Strolla – a rovnako tak jeho otca – do zložitej situácie. Kanadský magnát sa totiž všemožne usiluje posunúť Aston Martin na vyššiu úroveň a postarať sa o to, aby sa britský tím už čoskoro dotiahol na dominantný Red Bull. K tomu však nevyhnutne potrebuje dvoch špičkových pilotov a problémom je, že zatiaľ disponuje iba jedným.

„Lance sa potrebuje zlepšiť, pozviechať sa a umiestňovať sa pravidelne na pódiu. Len tak ľudia pochopia, čoho je schopný. Situácia sa má však v súčasnosti tak, že nepodáva dostatočne dobré výkony. Preto si myslím, že Lawrence Stroll bude musieť o budúcnosti svojho syna poriadne popremýšľať,“ dodal Jordan.