logo F1online.sk

Verstappen nepotrebuje osem titulov: Už teraz som dosiahol viac, než som kedy sníval

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 3. 2024

Max Verstappen má podpísanú zmluvu až do konca roka 2028. Aj keď sa v týchto dňoch špekuluje, či nebude jeho pôsobenie v Red Bulle výrazne kratšie, ako sa pôvodne plánovalo, samotný Max už povedal, že to môže byť jeho posledný kontrakt vo Formule 1. Predstava, že by z najvyššej motoristickej triedy odišiel ako 31-ročný, je nepochybne zaujímavá a sám Verstappen sa na verejnosti už niekoľkokrát zamyslel nad svojím osudom.

Ostatné motoristické kategórie a svet virtuálnych pretekov sú oblasti, na ktoré smeruje Maxova pozornosť. Aj keby odišiel z Formuly 1 v pomerne mladom veku, niet pochýb, že sa bude aj naďalej pohybovať v tejto brandži. Pre ďalšie pokračovanie kariéry v F1 však potrebuje viac ako víťazstvá a tituly.

„Už teraz som veľmi spokojný s tým, čo som dosiahol vo Formule 1,“ prehlásil Verstappen pred novinármi. „Naozaj tu nepotrebujem zostávať, aby som dosiahol rekordy. Už teraz som toho získal viac, než som kedy sníval.“

„Keď ukončíte pretekársku kariéru, tak nezáleží, či ste trojnásobný, päťnásobný alebo sedemnásobný majster sveta. V mojom živote na tom nezáleží. Nie je to o tom, aby si vás pamätali ako minimálne trojnásobného majstra sveta. Keď odídem z Formuly 1, pre mňa sa táto kapitola uzavrie a bude po všetkom. Nezáleží mi, čo si budú ľudia myslieť o mojej kariére,“ vyhlásil Verstappen.

Ide o veľmi podobnú rétoriku, akú sme v minulosti videli aj od ďalších šampiónov. Vieme však, že každý športovec má lepší či horší prehľad o vlastných číslach. Aj Lewis Hamilton kedysi hovorieval, že počet titulov nie je najdôležitejší a kariéru môže ukončiť predčasne, ale napriek tomu je aj tesne pred štyridsiatkou hladný a veľmi motivovaný.

Verstappen však má jasno v tom, čo je pre jeho kariéru najdôležitejšie. „Keď ráno vstanete, musíte byť schopní vydať zo seba sto percent. V súčasnosti s tým nemám problém, ale v určitom okamihu to môže prísť. Zakaždým chcem vyhrať a chcem zo seba vydať to najlepšie. Nehovorím si, že musím byť vo Formule 1, kým nebudem osemnásobný majster sveta. Taký skrátka nie som a mám veľa vecí mimo Formuly 1, na ktorých pracujem smerom do budúcnosti,“ odkázal Max.

Ten sa netají svojimi ašpiráciami v iných kategóriách motoristického športu. V tomto smere sa veľmi odlišuje od Lewisa Hamiltona a možno aj Sebastiana Vettela, pre ktorých je Formula 1 jedinou zaujímavou disciplínou. Max chce zavítať aj do Le Mans či do šampionátov športových automobilov. Odmieta však, že by napodobnil Fernanda Alonsa a kombinoval povinnosti vo Formule 1 s vytrvalostnými pretekmi.

„Nie, pretože viem, že by ma to rozptyľovalo. Keď na niečom nepracujem na plný úväzok, tak to nedokážem brať dostatočne vážne. Buď do toho dám sto percent, alebo nič,“ povedal Verstappen.