logo F1online.sk

Bearman ohromil Togninalliho už vo Fiorane: Tlačil na to hneď od začiatku

Matteo Togninalli
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2024

Formula 1 bola v Saudskej Arábii svedkom príbehu, ktorý nebol v žiadnom scenári. Britský mladík Oliver Bearman absolvoval v osemnástich rokoch nečakanú premiéru v najvyššej motoristickej triede, keď zápal slepého čreva vyradil z boja Carlosa Sainza. Očakávania boli nulové, ale šéf traťových inžinierov Ferrari Matteo Togninalli tušil, že by sme mohli byť svedkami niečoho skvelého.

Taliansky inžinier zastáva vo Ferrari rovnakú funkciu ako Andrew Shovlin v Mercedese, ale na rozdiel od neho vystupuje na verejnosti a v médiách omnoho sporadickejšie. Ide však o jedného z najdôležitejších mužov v červenom v padoku a na boxovom múre má veľmi dôležité slovo. Uňho sa totiž schádzajú informácie z oboch polovíc garáže v priebehu súťažného víkendu.

Bol preto dôležitým mužom aj pre Olivera Bearmana, ktorého čakal v Saudskej Arábii nečakaný a náročný debut, ale zvládol ho na jednotku, aj keď toho o aute a o trati nevedel dosť. Za veľmi krátku dobu si však dokázal osvojiť všetko potrebné a výsledkom bol zisk šiestich bodov.

„Oliverovi sa v Saudskej Arábii podarilo za veľmi krátky čas absorbovať všetky dôležité informácie pred kvalifikáciou a pretekmi,“ povedal šéf traťových inžinierov Ferrari Matteo Togninalli pre Automoto.it. „Počas súťažného víkendu sa potrebujete sústrediť na veci, ktoré musíte robiť. S Oliverom sme sa sústredili na to základné, optimalizáciu kola v kvalifikácii a prípravu na preteky.“

„Povedali sme mu, nech sa sústredí skôr na pneumatiky, nie na čas. Hovorili sme o práci v pretekoch, štartovacej procedúre, zastávkach v boxoch a bezpečnom návrate na trať, čo je v premávke veľmi zložité. Boli to len nevyhnutné informácie. Vyhli sme sa podrobnostiam, aby sme ho nezahltili,“ vysvetlil Togninalli.

Aj od neprajníkov v priebehu saudskoarabského víkendu zaznelo, že Bearman predsa nesedel v kokpite Formuly 1 prvýkrát, ale aj šéf traťových inžinierov vysvetlil, že to nie je vôbec také jednoduché. Príprava na súťažný víkend začína dávno pred voľnými tréningami, pričom Ollie vynechal prvý aj druhý. Pred jeho výjazdom na trať teda bolo nevyhnutné sústrediť sa len na to základné.

„Potrebovali sme si vytvoriť zoznam najdôležitejších vecí, ktoré sa má naučiť, takže sme toho museli zvládnuť oveľa viac a zároveň mať všetko pod kontrolou. Nakoniec však všetko skončilo najlepšie, ako len mohlo. Ollieho výsledok bol bezpochyby fantastický,“ pochválil svojho zverenca Togninalli.

Ten ho na trati nevidel ani zďaleka prvýkrát. V skutočnosti absolvoval Bearman premiéru v októbri minulého roku, keď vo Fiorane jazdil s monopostom Ferrari starej generácie z roku 2021. Už vtedy vraj bolo zrejmé, že ide o výnimočného jazdca.

„Ollie ma prvýkrát prekvapil na trati vo Fiorane v októbri 2023, keď zajazdil prvé merané kolo v monoposte Formuly 1. Jeho mama a otec boli s nami v garáži a aj keď bol na preňho úplne novej trati, dokázal na to tlačiť. Od osemnásťročného chlapca by som niečo také nečakal,“ vyhlásil Togninalli.

„Má veľký talent. Zostal veľmi pokojný a sústredený, čo je ďalší aspekt. Nepanikáriť je naozaj veľmi dôležité. Myslím si, že ho čaká svetlá budúcnosť,“ dodal taliansky inžinier.