logo F1online.sk

Ferrari má dôvod na radosť: Doťahujeme sa na Red Bull, tvrdí Vasseur

Oliver Bearman
© Ferrari Media
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

V tábore Ferrari vládne po prvých dvoch pretekoch sezóny 2024 spokojnosť. Strata tímu z Maranella na dominantný Red Bull je totiž v porovnaní s vlaňajškom omnoho prijateľnejšia a podľa Frédérica Vasseura má Scuderia „na čom stavať“. Francúz je presvedčený o tom, že pokiaľ bude Ferrari dostatočne dobre napredovať vo vývoji, tak by mohlo byť „červeným býkom“ na niektorých okruhoch vyrovnaným súperom.

Po úvodných dvoch podujatiach sezóny 2024 je zrejmé, že Formule 1 bude v prebiehajúcom ročníku aj naďalej kraľovať Red Bull. Druhým najsilnejším tímom je dosiaľ Ferrari, ktoré si oproti roku 2023 citeľne polepšilo.

Strata Ferrari na Red Bull sa podľa šéfa tímu Frédérica Vasseura pohybuje na úrovni niekoľkých desatín, ale vzhľadom na to, že vlani zaostávala Scuderia za monopostami tímu z Milton Keynes v pretekovom tempe o bezmála sekundu, možno hovoriť o zlepšení.

„Nechcem znieť ako pesimista – keďže máme za sebou úspešný víkend a tento moment si treba náležite užiť -, ale je zrejmé, že Red Bull sa aj naďalej pohybuje (neohrozene) na čele,“ vyslovil sa „lodivod“ Ferrari Frédéric Vasseur.

„V kvalifikácii majú náskok na úrovni dvoch, možno troch desatín a v pretekoch podľa všetkého ešte o niečo väčší. Aký presne ťažko odhadnúť. Nevieme totiž, či išli v pretekoch naplno.“

Keďže Ferrari v súčasnosti stráca na Red Bull „iba“ niekoľko desatín, za určitých podmienok by mohlo dostať rakúsky celok pod tlak – minimálne v úvodnej fáze pretekov.

„Keď sme strácali sekundu na kolo, tak sme Red Bull pochopiteľne ohroziť nemohli. V súčasnosti sa má vec inak. Po dobrom štarte do pretekov s nimi dokážeme bojovať. V Džidde mali Red Bully tú výhodu, že sa im pomerne ľahko predbiehalo, pretože boli rýchlejší na rovinkách – vďaka odlišným pretekovým nastaveniam. Na niektorých okruhoch by sme však mali prehovoriť do boja o víťazstvo.”

Vyrovnať sa Red Bullu na vybraných okruhoch je jedna vec, ale porážať ho pravidelne vec druhá. Pokiaľ bude chcieť Ferrari zosadiť „červených býkov“ z pomyselného trónu, bude sa musieť zlepšiť po všetkých stránkach – a Frédéric Vasseur si to dobre uvedomuje.

„Ak sa chceme na Red Bull dotiahnuť, musíme sa zlepšiť v každej jednej oblasti. Rovnaký prístup sme zastávali v minulom roku a napokon sa nám vyplatil. Urobili sme slušný krok, ale zlepšovať sa musme aj naďalej – a to v každej jednej z oblastí,“ zopakoval Vasseur.

„Kľúčovú úlohu zohráva aerodynamika. V tomto smere pripravujeme niekoľko vylepšení, ale to pravdepodobne aj všetci ostatní,“ uzavrel 55-ročný Francúz.