logo F1online.sk

O Bearmana sa pobijú hneď štyri tímy, predpovedá Benson

Oliver Bearman
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 3. 2024

Oliver Bearman si v Saudskej Arábii odkrútil debut vo Formule 1, ktorý vzhľadom na to, že má len osemnásť rokov a s monopostom F1 iba minimum skúseností, zvládol na jednotku s hviezdičkou. Mladý pretekár sa umiestnil v pretekoch na skvelom siedmom mieste, čím si získal pozornosť viacerých stajní, z ktorých sa mnohé podľa Andrewa Bensona z BBC nebudú váhať o anglického pretekára pobiť. Okrem Haasu, ktorý má o mladíka prechovávať záujem už dlhodobo, označil za možných záujemcov o Bearmanove služby taktiež Williams, Sauber a Alpine.

Pokiaľ sa Bearman o rok predstaví vo Formule 1, s najväčšou pravdepodobnosťou sa tak stane vo farbách Haasu. Dôvod je jednoduchý. Osemnásťročný pretekár je juniorským jazdcom tímu z Maranella, ktorý počíta s možnosťou, že sa Angličan v ďalekej budúcnosti stane pilotom Ferrari na plný úväzok. Zatiaľ si však potrebuje mladíka na pár rokov niekam „odložiť“ – a Haas, ktorý je zákazníckym tímom Scuderie, sa javí byť na túto úlohu ako stvorený.

Podľa Bensona pripadajú do úvahy aj ďalšie tímy, v ktorých neprospech však hovorí to, že nie sú (resp. onedlho nebudú) zákazníckymi tímami Ferrari. Konkrétne sa jedná o Williams, Sauber a Alpine – a teda stajne, ktoré sa v súčasnosti pohybujú spravidla na chvoste štartového poľa.

 „Kde všade by mohol Bearman zakotviť?“ položil si rečnícku otázku Benson. „Bearman je juniorským jazdcom Ferrari, ktoré sa ho nebude chcieť vzdať. Jasným kandidátom na zisk mladíka sa preto javí byť Haas, ktorý je partnerským tímom Ferrari.“

„Po jeho výkone v Saudskej Arábii však o neho budú mať pravdepodobne záujem aj ďalšie tímy, s ktorými by sa Ferrari mohlo dohodnúť rovnako ľahko ako s Haasom. Napadá mi Williams, Sauber a za určitých okolností aj Alpine,“ dodal redaktor BBC.

Nech už Bearman zakotví kdekoľvek, podstatné je, aby sa dostal do F1 – a to čím skôr. Rovnako to vidí samotný pretekár, ktorý by dal čokoľvek za to, aby po ňom pre rok 2025 siahol ktorýkoľvek z tímov štartového poľa – trebárs aj taký Haas.

„V tomto roku absolvujem s Haasom veľa tréningov, vďaka čomu budem mať príležitosť sa s tímom zblížiť a najazdením kilometrov získať potrebné skúsenosti. Dúfam, že následne sa mi do Haasu otvoria dvere, čo by bolo absolútne fantastické,“ doplnil Bearman.