logo F1online.sk

Pérez vyrazil z boxov na červenú, pretože „nikoho nevidel prichádzať“

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2024

Situácia, ktorá mohla pripraviť Sergia Péreza o druhé miesto na Veľkej cene Saudskej Arábie, bola pomerne bizarná. Mexický pretekár vo svojej horlivosti ignoroval základné pravidlo cestnej premávky, podľa ktorého červená znamená „stáť“. Po pretekoch vysvetlil, že z vlastného pohľadu vyzeralo všetko bezpečne.

Pérezovi naparili komisári päťsekundový trest a jeden trestný bod za nebezpečné vypustenie z boxov. Obvykle ide o chybu tímu, za ktorú musí jazdec zaplatiť športovým trestom. Opakované zábery však odhalili, že mechanik Red Bullu Péreza z boxov nepustil, ale jazdec vyrazil na vlastnú päsť.

Checo sa tým dostal do pomerne nepríjemnej situácie, keď mohol poľahky prísť o druhé miesto. Okrem toho má na konte už osem trestných bodov a keby v ďalších pätnástich veľkých cenách dostal ešte štyri, bude suspendovaný. Po pretekoch vysvetlil, že z jeho pohľadu vyzeralo všetko pripravené a bezpečné na odchod z boxov, hoci je diskutabilné, koľko toho mohol zo svojho pohľadu vlastne vidieť.

„Naše preteky ohrozil skorý výjazd safety caru. To znamenalo, že v podstate všetci piloti sa rozhodli pre zastávku v boxoch,“ povedal po pretekoch Pérez. „Keď som vyrazil, bola to v skutočnosti moja chyba, pretože príkaz tímu znel ‚stáť‘. Ja som sa však pozrel napravo a nikto tam nebol.“

Red Bull má pritom pre tento prípad zavedenú bezpečnostnú poistku navyše. Okrem červenej a zelenej môže na semafore blikať aj oranžová, ktorá znamená prichádzajúcu premávku. Oranžová pritom blikala na oboch semaforoch. Jeden z nich držal v rukách mechanik, ktorého pri vychádzaní takmer zrazil.

„Pri spätnom pohľade si myslím, že trest bol správny a že to do značnej miery ohrozilo naše preteky,“ priznal Pérez. „Videl som, že som nedostal signál k odchodu, ale nevidel som nikoho prichádzať.“

„Niekedy môže byť tím trochu pomalší ako vy v aute. Tentoraz to však bolo naopak, takže v tomto prípade to bola moja chyba. Našťastie to na naše preteky nemalo žiadny vplyv,“ povedal mexický pretekár.