logo F1online.sk

Mohol byť z neho Wolffov nástupca, teraz sa d’Ambrosio chystá do Ferrari

Jerome d’Ambrosio
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala13. 3. 2024

Toto Wolff už onedlho príde o svoju pravú ruku v Mercedese. Zahraničné médiá avizujú, že Jerome d’Ambrosio po skončení aktuálnej sezóny odíde z Brackley, aby sa presťahoval do južnej Európy. Jeho novým pôsobiskom sa má stať Scuderia Ferrari.

Jerome d’Ambrosio sa svojou krátkou kariérou vo Formule 1 nezapíše do histórie veľmi veľkými písmami. V roku 2011 a v slabej Marussii sa zvykol pohybovať ďaleko za bodovanou desiatkou, no tým sa jeho kariéra v kráľovnej motoršportu neskončila.

Po úspešnom pôsobení na pozícii šéfa tímu Venturi vo Formule E, s ktorým ašpiroval na majstrovský titul, sa upísal Mercedesu. Keďže mal viac ako špičkové referencie — vo Venturi spolupracoval so Susie Wolffovou, manželkou šéfa Mercedesu —, očakávalo sa od neho, že postupne začne na seba preberať čoraz viac právomocí a zodpovednosti.

D’Ambrosio sa začal v Mercedese starať o jazdeckú akadémiu spoločne s Gwenom Lagrueom, no už pri jeho príchode Toto Wolff avizoval, že v budúcnosti by sa z neho mala stať významná postava vo vedení strieborných šípov.

V priebehu minulej sezóny sme už videli prvé kroky týmto smerom. Keď bol Toto Wolff pre operáciu kolena nútený vynechať Veľkú cenu Japonska a Veľkú cenu Kataru, bol to práve Jerome d’Ambrosio, kto ho zastúpil priamo na okruhu.

Motorsport.com však počas víkendu v Saudskej Arábii informoval o tom, že pôsobisko Jeroma d’Ambrosia sa po uplynutí jeho kontraktu zmení. Po skončení sezóny má nastúpiť vo Ferrari, pod čím sa malo podpísať aj rozhodnutie jeho rodiny presťahovať sa z Veľkej Británie späť do kontinentálnej Európy.

Zatiaľ nie je jasné, akú pozíciu d’Ambrosio bude zastávať, no predpokladá sa, že by mohol prevziať velenie v jazdeckej akadémii Ferrari a tým pádom odľahčiť vyťaženého Jocka Cleara.

Prestup 38-ročného Belgičana sa termínovo zhoduje s prestupom Lewisa Hamiltona, no podľa zahraničných médií s ním priamo nesúvisí.