logo F1online.sk

Vasseur to vidí s návratom Sainza „optimisticky“. Konečné rozhodnutie ešte nepadlo

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 3. 2024

Ako dlho bude trvať rekonvalescencia Carlosa Sainza? Španielskeho pretekára vyradili v Džidde z hry veľké nepríjemnosti. Všetci mu želajú rýchle a skoré uzdravenie, ale nejeden by si ešte raz pozrel, ako by vyzerala druhá veľká cena v kariére Olivera Bearmana. Anglický mladík sa môže predstaviť aj v Austrálii, ale prednosť bude mať Carlos Sainz.

Všetko teda záleží od rekonvalescencie španielskeho pretekára. Je jasné, že Carlos sa bude chcieť vrátiť čo najskôr. Svedčí o tom aj jeho rýchly návrat na okruh v sobotu večer, keď sledoval preteky priamo v garáži Ferrari a pomáhal Oliverovi Bearmanovi, ktorý v Džidde používal jeho volant.

Uvidíme, či sa Sainzovi podarí vrátiť. Očití svedkovia v sobotu na okruhu videli, že už len z jeho chôdze bolo evidentné, ako si dával pozor, nerobil žiadne prudké pohyby a neprišli žiadne vrúcne objatia. Bude to teda chcieť čas, ale už len jeho samotná prítomnosť na okruhu dáva jasne najavo, že Sainz sa chce vrátiť čo najskôr.

„Úprimne, to ešte neviem,“ odpovedal šéf Ferrari Frédéric Vasseur na otázku, kedy sa Carlos vráti do kokpitu. „Rekonvalescencia zatiaľ prebieha úžasne. Skutočnosť, že dokázal prísť na preteky a sledovať ich s tímom, je veľmi dobrý signál. Skvelo nás podporil.“

„V nedeľu po pretekoch so mnou poletí domov a dostane týždeň oddych. Konečné rozhodnutie prijmeme pred odletom do Austrálie. Som však optimistický,“ dodal Vasseur.

Alex Albon zažil v roku 2022 niečo podobné, keď vynechal Veľkú cenu Talianska a následne sa vrátil na Veľkú cenu Singapuru. Britsko-thajský pretekár však mal na rekonvalescenciu dva voľné víkendy, nie jeden ako Sainz. Nechajme sa teda prekvapiť, či to Carlos stihne.

„Povedal by som, že je to typické pre ich rodinu. Nie som dosť silný, aby som Carlosa oddelil od auta. Keď prišiel vo štvrtok ráno na okruh, necítil sa dobre. Povedal nám však: ‚Dovoľte mi to vyskúšať, nechajte ma odjazdiť pár kôl.‘ Nakoniec odjazdil celý tréning. Popoludní sa zopakovalo presne to isté. Ohromilo ma to, lebo po skončení tréningu bol absolútne zničený,“ povedal Vasseur.

„Keď sa pozriete na výsledky prvého a druhého tréningu, tak mal veľmi slušné tempo. Dokázal dokonca odjazdiť aj pretekové simulácie, čo bolo neskutočné. Teraz sa sústredíme na Carlosovu budúcnosť. Najdôležitejšie dnes nie je tlačiť na pílu, ale poriadne sa zotaviť. Nechcem to uponáhľať, ale je dospelý a správne sa rozhodne,“ dodal Fred.