logo F1online.sk

Russell: Naši súperi nezrýchľujú, to my cez víkend spomaľujeme

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 3. 2024

Čo sa to deje s Mercedesom, že už ani počas pretekov nie je rovnako silný ako vlani? George Russell si začína všímať nelichotivý trend: Čím je súťažný víkend v pokročilejšej fáze, tým sú strieborné šípy na tom relatívne ku konkurencii horšie.

Štvrtkový druhý tréning naznačil, že Mercedes by v Saudskej Arábii mohol udrieť. George Russell obsadil druhé miesto a aj keď Lewis Hamilton skončil až ôsmy, strieborné šípy na to mali jasné vysvetlenie. Piloti skrátka jazdili s odlišnými nastaveniami a tie Russellove boli výhodnejšie.

V kvalifikácii sa už obaja k sebe priblížili aj po stránke aerodynamickej konfigurácie, no dobrý výsledok sa nedostavil. Russell štartoval zo siedmeho miesta a Lewis Hamilton o jednu priečku nižšie. V pretekoch sa však ako tím prakticky nikam neposunuli; Russell jednu pozíciu získal a Hamilton stratil.

“Ešte stále sa snažíme porozumieť tomuto autu, pretože v istých chvíľach posledných dvoch víkendov sme ukázali našu skutočnú rýchlosť,” zamyslel sa George Russell, keď hľadal odpoveď na otázku, prečo sa Mercedes v priebehu víkendu prepadáva.

“V prvom tréningu sme okamžite na čele výsledkových listín, vždy sme v prvej trojke. V druhom tréningu sme skončili druhí,” pripomína pozitívny štart do víkendu. “Počas oboch víkendov sa nám potom stalo, že sme skrátka prišli o našu rýchlosť.”

Russell podotýka: “Nie je to o tom, že by naši súperi zrýchľovali; to my spomaľujeme. Musíme pochopiť, prečo je to tak. Teraz však rozhodujú drobné rozdiely. Medzi nami, McLarenom a Astonom je to veľmi tesné. Charles [Leclerc] je o kúštik pred nami. Potrebujeme toho vydolovať viac.”

Ak sa Mercedesu nepodarí vyriešiť tento problém, mohol by sa spoliehať aspoň na šprintové víkendy. Paradoxne by mu však viac vyhovoval minuloročný formát, pri ktorom piatková kvalifikácia určovala poradie na štarte bodovo bohatších hlavných pretekov, nie sobotňajšieho šprintu.

Lewis Hamilton sa cez víkend sťažoval na poskakovanie monopostu, ale podľa Russella to nie je len o jednom probléme. “Myslím si, že je za tým viac. Dnes je to všetko také komplexné, tieto autá sú nesmierne komplikované. Pridajte k tomu pneumatiky, s ktorými je to tiež veľmi ťažké. Momentálne nemám odpovede.”

Na margo priebehu veľkej ceny ešte pre F1 TV uviedol: “Celé preteky som sa pozeral na Fernandov zadok. Asi 40 kôl som bol medzi 1,1 až 1,6 sekundy za ním. Bolo to frustrujúce. Keď on pridal, ja som tiež zabral, nuž a keď spomalil, tiež som ho kopíroval. Nedokázal som sa priblížiť. Bolo to dlhé popoludnie. Cítim kontrast v pocitoch zo včerajška a dneška, takže musíme pochopiť, ako je na tom naše auto a čo potrebujeme zlepšiť pred Melbourne.”