logo F1online.sk

Pérez si za penalizáciu mohol sám, vyrazil na červenú a takmer zrazil mechanika

Sergio Pérez
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2024

Sergio Pérez má za sebou ďalší vydarený víkend s vydareným výsledkom na konci. Mexičana muselo zvlášť tešiť ďalšie druhé miesto a pohľad na o kolo pomalšieho Daniela Ricciarda, ktorý sa priamo pred ním roztočil, pričom nasadil pomyselnú „korunu“ nesmierne frustrujúcemu víkendu, ktorý bol plný prehier s tímovým kolegom Júkim Cunodom. Pérez sa však taktiež nevyhol chybám, ktoré ho mohli vyjsť draho, nebyť dominantného tempa jeho RB20.

Red Bull je skrátka nedostihnuteľný a Sergio Pérez odvádza presne to, čo potrebuje odvádzať, aby si udržal sedačku v tíme. Jeho šéfovia pritom nemajú alternatívy, ktoré by mohli posadiť po bok Maxa Verstappena, ak sa teda nerozhodnú osloviť jazdcov ako Fernando Alonso alebo Carlos Sainz.

Aspoň na trati zatiaľ funguje všetko dokonale a monopost Red Bullu dokáže zahladiť individuálne chyby svojho kapitána, ako napríklad v prípade Sergia Péreza v Džidde. Ten dostal od komisárov päťsekundový trest za nebezpečné vypustenie z boxov, ktoré však ani vypustením nebolo. Na semafore totiž jednoznačne svietila červená (a blikala oranžová, čo znamená blížiacu sa premávku), ale Mexičan sa beztak rozhodol vyraziť priamo do cesty Fernandovi Alonsovi.

Nakoniec to však nevadilo, Pérez si vybudoval pred tretím Charlesom Leclercom dostatočný náskok, dokráčal si po druhé miesto a po pretekoch bol spokojný. „Myslím si, že úvodný safety car dosť skompromitoval naše preteky, ale okrem toho to bola skvelá jazda a skvelý výkon. Naozaj som mal pocit, že sme urobili dva kroky vpred, v ktoré som dúfal pred týmto víkendom, takže sa blížime,“ povedal Pérez po pretekoch pre televíziu Sky.

Checo pritom nezdieľa pohľad mnohých fanúšikov, podľa ktorých nová sezóna skončila v podstate skôr než začala. Podľa neho bude hrozba od Ferrari skutočná na iných typoch okruhov. „Je to vyrovnané. Dnes im chýbala konzistencia, ale Ferrari má tempo. Podľa mňa určite prídu okruhy, kde budú oveľa bližšie. Tento víkend sa im možno nepodarilo maximalizovať ich potenciál, nám áno, ale podľa mňa sú oveľa bližšie, ako sme dnes videli,“ povedal Pérez.

Ten vlani vybojoval v Džidde svoje prvé z dvoch víťazstiev v sezóne a od úvodu sa skutočne zdalo, že by mohol vyzvať Maxa Verstappena v boji o titul. Do tejto sezóny vstúpil so skromnejšími vyjadreniami, ale hlboko vnútri aj pre neho ako športovca záleží len na jednom.

„To je cieľ,“ odpovedal Pérez na otázku, či môže vyzvať Verstappena v boji o titul. „Myslím si, že Max jazdí na ohromne vysokej úrovni. On je podľa mňa jediný pilot, ktorý zakaždým maximalizoval kvalifikáciu aj preteky. Je to však skvelé, pretože mám proti sebe toho najlepšieho vyzývateľa. Postaviť sa Maxovi v Red Bulle by bolo skvelé. Sezóna je dlhá a myslím si, že keď sa dokážeme víkend čo víkend posúvať, tak máme šancu.“