logo F1online.sk

Hamilton volá po veľkých zmenách: Mal som pocit, akoby som bol z inej kategórie

Lewis Hamilton a Peter Bonnington
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 3. 2024

Lewis Hamilton si pri pohľade na mladučkého debutanta Ollieho Bearmana azda zaspomínal aj na svoje začiatky v juniorskom šampionáte Formuly 3. Určite by však uprednostnil, keby na ne nemusel spomínať aj v pretekoch. Sedemnásobný šampión priznal, že mal pocit, akoby ani nesedel v aute F1.

Keď reportérka Sky Sports začala rozhovor s Hamiltonom slovami, že sa na jedenáste miesto veľmi nadrel, Brita oblial studený pot. Trochu sa upokojil, keď sa vec vysvetlila a potvrdilo sa, že skutočne si pripísal dva body za deviatu priečku.

Upokojil sa však len trochu. Po sobote totiž nemal dôvod na radosť. Prakticky celé preteky sa len bránil pred Oscarom Piastrim a mal jediné šťastie, že McLaren nemal vyššiu maximálku. V zákrutách sa totiž lepil na Mercedes, ktorý ledva odolával.

“Auto je relatívne dobré v pomalých zákrutách,” spustil Lewis Hamilton v zóne pre novinárov. “Nie je úplne nanič ani v stredne rýchlych sekciách, no v rýchlych zákrutách sme ďaleko pozadu. Mal som pocit, akoby som pretekal v inej kategórii, keď som spolu s ostatnými šiel cez rýchle pasáže.”

Pilot Mercedesu vo vysielačke oznámil svojmu tímu, že ostatní mu dávajú v rýchlych zákrutách na frak. Týkalo sa to najmä záveru prvého sektora. Lewis Hamilton po kvalifikácii vypichol práve tento úsek trate ako najhorší. Mercedes W15 tam poskakuje, pri čom sa neustále mení balans auta.

“Je frustrujúce byť tri sezóny v takmer rovnakej pozícii,” povzdychol si sklamaný Hamilton. “Určite je to ťažké, no skloníme hlavy a budeme pracovať. Viem, že všetci v továrni idú naplno.”

Vtom rodák zo Stevenage vyzval svoj tím: “Rozhodne musíme spraviť rozsiahle zmeny, naše úpravy azda neboli dostatočne veľké. Tri autá pred nami majú stále v niektorých oblastiach inú koncepciu ako my. Určite potrebujeme nájsť viac výkonu.”

Mercedes je v hodnotení tímov na štvrtej priečke, no na McLaren stráca len dva body. Tie by sa azda dali nájsť, keby pri výjazde bezpečnostného vozidla povolal do boxov oboch svojich jazdcov.

Hamilton to však nevníma ako chybu. Mercedes sa skrátka musel o niečo pokúsiť. “Myslím si, že stálo za to vyskúšať niečo spraviť inak, rozdeliť autá a stratégie. To je vždy vaším cieľom, najmä, keď ste v takej pozícii ako my. Bojoval som, čo mi sily stačili, aby som stint natiahol. Dúfal som v safety car alebo nejaký zásah, žiaľ, nič také neprišlo.”