logo F1online.sk

Charles Leclerc: Tri desatiny sú vo svete motoršportu veľa

Sergio Pérez a Charles Leclerc
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala9. 3. 2024

Vo Ferrari budú mať aj po pretekoch v Džidde zmiešané pocity. Na jednej strane Ollie Bearman skvelým spôsobom zastúpil Carlosa Sainza a Charles Leclerc získal pódium, na druhej strane bolo jasné, že Red Bull je stále jasne vpredu.

Charles Leclerc má za sebou veľmi priamočiare, ba podľa jeho slov priam nudné preteky. Po štarte krátko zabojoval so Sergiom Pérezom, ktorého však za sebou udržal len na päť kôl. Po výjazde bezpečnostného vozidla sa aspoň trochu zabavil a predbehol Lewisa Hamiltona s Landom Norrisom, ktorí sa rozhodli neprezuť, no od tohto momentu bol Monačan na trati sám ako prst.

Do cieľa dorazil ďaleko pred Piastrim a ďaleko za Pérezom. Vo výsledkoch naňho stratil len necelých päť sekúnd, no v skutočnosti bolo jeho manko dvojnásobné; opticky ho zmenšila penalizácia pre mexického pretekára.

Charles Leclerc by chcel vyzvať Red Bull do boja, ale teraz to nejde. “Ešte som neskúmal rýchlosť áut, ale zdá sa mi, že sme boli o nejaké tri až štyri desatiny na kolo pomalší. Vo svete motoršportu je to veľa,” podotkol.

Tento čas by sa v horizonte niekoľkých týždňov dal nájsť, zamýšľa sa. “Ak si posvietite na každý komponent na aute a pri každom získate jednu stotinku na kolo, tak to okamžite nazbierate. Myslím si, že za posledné mesiace sme spravili najväčší pokrok zo všetkých, pretože sme veľmi dobre pracovali. Musíme v tom len pokračovať. Som si istý, že náš čas ešte len príde.”

Veľkým plusom je skutočnosť, že inžinieri teraz presne vedia, ktorým smerom sa majú s vývojom uberať. “Dobre sme sa rozbehli a je nám jasné, v ktorých oblastiach sa potrebujeme zlepšiť. To je v tejto sezóne dobré znamenie.”

Kedy sa teda dočkáme bitky medzi Ferrari a Red Bullom? “Kedy presne to príde? Netuším, čo má Red Bull v rukáve po stránke vylepšení, no práve to rozhodne, kedy sa im dokážeme vyrovnať.”

Podľa predbežných informácií sa Red Bull chystá predstaviť väčší balík vylepšení v Imole, ktorý by mohol predĺžiť naháňačku na mačku a myš. “Neviem, každé vylepšenie neznamená aj obrovský krok vpred. Uvidíme, aj nám príde pár vecí. Neviem, kedy presne — teda viem, ale nemôžem prezradiť. Budeme pracovať, koncentrujeme sa na seba a dúfam, že veľmi skoro ich dostaneme pod tlak.”

Súvisiace články