logo F1online.sk

Binotto: Medzi Leclercom a Vettelom sú len drobné rozdiely

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2020

Na trati aj v šampionáte Charles Leclerc uštedruje svojmu skúsenejšiemu kolegovi poriadnu lekciu. Mattia Binotto však po pohľade na údaje z telemetrie tvrdí, že medzi Monačanom a Nemcom sú len drobné rozdiely.

Mattia Binotto po portugalských pretekoch vyjadril nádej, že sa Sebastianovi Vettelovi v Imole konečne podarí prelomiť nešťastnú šnúru a ukázať, aký je jeho skutočný potenciál. Doteraz mal s tým Vettel problémy. Hovorí, že monopost sa správa veľmi nepredvídateľne. Keď nevie, ako sa auto v tej-ktorej zákrute zachová, nedokáže sa dostať do tempa a jazdí radšej na istotu.

“Ja si nemyslím, že by medzi nimi boli nejaké veľké rozdiely,” možno trochu prekvapivo zhodnotil interný súboj vo Ferrari Mattia Binotto. “Myslím si, že sú to v skutočnosti len drobné rozdiely. Nebavíme sa tu o žiadnom veľkom čísle. Vždy je to len súčet stotiniek sekundy za jednu zákrutu, za jedno brzdenie.”

“Je to veľmi malý rozdiel a ako Seb hovorí, ide tu o pocit, ide to o to cítiť, kde je grip, o odomknutie potenciálu. Našou úlohou a našou povinnosťou je pomôcť mu, podporiť ho, aby sa mu darilo podávať lepšie výkony. Chcem tým povedať, že keď sa pozrieme na dáta, tak nevidíme žiadne veľké odlišnosti,” doplnil Binotto.

O dátach hovoril pred týždňom aj Sebastian Vettel. Krátko po pretekoch bol dosť nahnevaný a v rozhovore pre RTL sa posťažoval, že na Leclerca stále stráca v rovnakých častiach trate. Zhodnotil tiež, že “úplnému idiotovi” by sa Leclercove časy v tých pasážach dorovnať asi nepodarilo. “Ale či ja som úplný idiot, o tom si dovolím pochybovať.”

Nemecká Sky Sports sa Vettela na tieto slová spýtala opäť. Vraj v Portimau naznačil, že má “slabšie auto”. Nemec svoje slová korigoval. “Neviem, kto ma počúval, ale ja som povedal, že momentálne nie som spokojný so svojimi výkonmi. To druhé auto je silnejšie, jazdí vpredu. To, čo si ľudia z mojich slov vzali, ale nie je to, čo som povedal. Uznávam tie výkony, ktoré Charles teraz predvádza.”

“Momentálne toho z auta neviem dostať toľko, čo Charles. Tvrdo pracujem s inžiniermi. Počas mojej kariéry sa mi darilo z áut vyžmýkať všetko, ale tento rok to neplatí,” ďalej vysvetľoval štvornásobný šampión. “Teším sa na to, keď sa to spolu s inžiniermi pokúsime pochopiť. Ja na tom stále pracujem.”

“Ako som povedal, vždy som vedel z auta dostať maximum. Tento rok je to inak, ale nie je z toho iná cesta, len pracovať na sebe a na aute. Nemyslím si, že je to len o tom, ako sa auto správa. Vždy sa mu musíte prispôsobiť. Platí to od motokár až po Formulu 1 a obyčajne to nikdy nebol problém. Je jasné, že niečo mi tento rok chýba a ja robím všetko preto, aby som sa cez to dostal,” doplnil Vettel.