logo F1online.sk

Žiadne hrdinstvá, odkázal Bearmanovi pred premiérou jeho šéf

Oliver Bearman
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2024

Prvé preteky v kariére vo Formule 1 odjazdil s Ferrari naposledy ešte v roku 1972 Arturo Merzario. Po viac ako päťdesiatich rokoch sa dočkal podobnej premiéry len osemnásťročný britský mladík Oliver Bearman. Ten nasadal do kokpitu Scuderie s nulovými očakávaniami a rýchlo si získal sympatie okolia.

Akútny zápal slepého čreva Carlosa Sainza vyniesol nečakanú premiéru britskému mladíkovi, ktorý sa rozhodne nestratil. Už od prvých minút tretieho tréningu bol na náročnej trati v Džidde veľmi rýchly a nabral potrebnú sebadôveru. Konečné jedenáste miesto na štarte ho trochu sklamalo, ale od všetkých naokolo zbieral len pochvaly. Na chlapca, ktorého primárnou úlohou bolo udržať auto v jednom kuse, to bol pozoruhodný výkon.

„Fred toho veľa nenahovorí, ale keď niečo povie, myslí to vážne. Veľmi jasne mi povedal, že na to musím ísť krok za krokom. Žiadne hrdinstvá,“ povedal Bearman po skončení svojho prvého dňa vo Formule 1. „Zvlášť po skončení tretieho tréningu, ktorý dopadol dobre, mi vytýčil cieľ pokračovať takto aj naďalej a postupovať krok za krokom.“

Aj keď Carlos Sainz sa necítil dobre už od stredy a ostatní rezervní jazdci Ferrari Antonio Giovinazzi a Robert Švarcman neboli na okruhu – takže bolo jasné, že v prípade zhoršenia Španielovho stavu nastúpi Oliver –, britský mladík vraj nemal ani potuchy, že Ferrari by ho mohlo potrebovať. „Úprimne nie,“ odpovedal Bearman.

„Zobudil som sa dnes ráno plne pripravený na moje preteky F2. Telefonát prišiel v neskoršej fáze dňa. Samozrejme, toto nie sú okolnosti, aké by som si prial pre svoj debut a Carlosovi prajem skoré uzdravenie, ale v každom prípade je to pre mňa fantastická príležitosť,“ povedal britský tínedžer.

„Okolnosti sa stretli. V kariére som zažil strmý vzostup. Pred dvoma alebo troma rokmi som bol vo Formule 4. Prvýkrát som si zajazdil s Formulou 1 niekedy pred troma alebo štyrmi mesiacmi. Dúfam, že moja premiéra v červenom predznamenáva, čo bude nasledovať,“ povedal Ollie.

Ten zažil veľmi nevydarené prvé podujatie novej sezóny Formuly 2, keď v Bahrajne nebodoval. V Džidde však začal s doháňaním straty, keď v kvalifikácii vybojoval pole position. Ďalšie body však nepozbiera, keďže má povinnosti vo Formule 1. Ukázať sa v najvyššej motoristickej triede je však cennejšie ako jeden víkend vo Formule 2, aj keď po tomto víkende naberie už naozaj dosť veľkú stratu.

„Vo Formule 2 účinkujete s cieľom dostať sa do Formuly 1,“ povedal Bearman. „Keď som dostal takúto príležitosť, v žiadnom prípade by som si ju nenechal ujsť. Myslím si, že ak budem mať dobrý víkend tu vo Formule 1, predvediem sa oveľa viac než víťazstvom alebo pole positon vo Formule 2. V F2 som odviedol polovicu práce, dostal som sa na pole position. Dúfam, že vo Formule 1 dokážem získať nejaké body a ukážem, čo dokážem.“