logo F1online.sk

Bearman ohromil aj Verstappena: Mohli ste to vidieť už po dvoch či troch kolách

Oliver Bearman
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2024

Oliver Bearman zažil jeden z tých dní, ktoré si nepredstavoval ani v najdivokejších snoch. Anglický mladík dostal nečakaný telefonát od Ferrari, v ktorom sa dozvedel, že po zvyšok víkendu nahradí vo Ferrari Carlosa Sainza, ktorého vyradil z hry akútny zápal čreva. Aj keď Ollie nebol s jedenástym miestom v kvalifikácii úplne spokojný, jeho súperi spievali na jeho adresu slová chvály.

Komentátori priameho prenosu na televízii Sky Sports boli z počínania britského mladíka viac ako ohromení. Úvod tretieho tréningu bol pomerne ospalý a nikto sa nehrnul na trať, ale Bearman potreboval každé jedno kolo, takže usilovne jazdil a jazdil. Už od úvodu ste pritom mohli vidieť, že sa vôbec nešetrí a jazdí konkurencieschopné časy. Keďže bol na trati takmer osamotený, pozorne ho sledovali aj jeho súperi v garážach.

„Je strašne ťažké naskočiť do auta na trati, ako je táto,“ povedal trojnásobný majster sveta Max Verstappen. „Myslím si, že predviedol niečo skutočne pôsobivé. Sledoval som jeho prvých pár kôl v treťom voľnom tréningu a práve vtedy dokážete posúdiť, či sa niekto cíti v aute komfortne, alebo nie.“

„Už po dvoch či troch kolách som si hovoril: ‚Okej, toto je skvelý začiatok.‘ Bolo skvelé vidieť niečo také. Jedenáste miesto – a tuším, že v tom čase to bolo len nejakých šesť desatín od najrýchlejšieho času – je viac, ako od neho môžete žiadať,“ skonštatoval trojnásobný šampión.

„Odviedol neuveriteľnú prácu a dúfam, že si to aspoň trochu užil, pretože prísť do nového tímu, nasadnúť do nového auta a vyjsť na trať bez skúseností, je celkom stresujúce. Dúfam teda, že je so sebou spokojný a nehovorí nič ako: ‚Nepostúpil som do Q3.‘ Každý v padoku videl, že odviedol skvelú prácu,“ skonštatoval Verstappen.

Jeho slová podčiarkol aj Ollieho nový tímový kolega Charles Leclerc, podľa ktorého je výkon britského mladíka ešte podčiarknutý tým, aká náročná je trať v Džidde. „Rozhodne je to jeden z najnáročnejších okruhov v kalendári, keďže je to mestská trať a ešte k tomu taká rýchla,“ povedal monacký pretekár.

„Nemali sme príliš veľa času, aby sme sa porozprávali. Keď sme sa dnes ráno stretli, opýtal som sa ho len: ‚Tešíš sa?‘ A on na to: ‚Už sa neviem dočkať.‘ Čakal som túto odpoveď a bolo skvelé vidieť jeho vzrušenie pred prvými pretekmi s Ferrari. Odviedol skvelú prácu,“ povedal Leclerc, ktorého tento výsledok potešil ešte z iného dôvodu.

„Na simulátore prebiehalo viac ako dosť práce a som naozaj rád, že okamžite našiel rytmus, pretože to okrem iného znamená, že chlapci na simulátore odvádzajú skvelú robotu a všetka tá jeho príprava doma v továrni bola na niečo dobrá. Bol pripravený tým najlepším možným spôsobom, čo nič neuberá z jeho talentu. Ako som už povedal, predviedol niečo ohromne pozoruhodné,“ zopakoval Leclerc.

Pridal sa aj tretí muž kvalifikácie Sergio Pérez, ktorý podčiarkol slová pilota Ferrari o náročnosti tohto okruhu. V Džidde naozaj potrebujete sebadôveru a každá chyba sa tvrdo trestá. Bearman však udržal svoje auto v jednom kuse a bol blízko k dokonalému výsledku.

„Bolo to veľmi pôsobivé. Na takejto trati nechcete, aby vás povolali na prvé preteky. Je to jedno z najviac vyzývavých miest, kde musíte najviac riskovať a musíte tiež cítiť sebadôveru v kokpite. Patrí mu obrovský rešpekt za tento úspech. Podľa mňa odviedol naozaj skvelú prácu a ukazuje to, ako dobre bol pripravený na svoju príležitosť,“ odkázal Pérez.

Otázku na premiéru svojho krajana dostal po kvalifikácii aj sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton. Ten prišiel do Formuly 1 v roku 2007 ako jeden z najlepšie pripravených nováčikov vôbec. Bola to však éra, keď bolo testovanie voľné a neobmedzené.

„Osemnásť rokov… Kde som vtedy bol? Vo Formule 3? To som nebol ani zďaleka pripravený na Formulu 1. Časy sa však zmenili,“ povedal novinárom Hamilton. „Nevidel som jeho kvalifikáciu, ale myslím si, že v tréningu odviedol úžasnú prácu. Naskočiť do auta v treťom tréningu a podať takýto výkon je naozaj, naozaj pôsobivé.“

„Som veľmi rád, že dostal túto príležitosť. Zároveň to podčiarkuje, že to auto je celkom dobré – jeden z jazdcov skončil druhý. Ale za dnešok skvelá, skvelá práca a som si istý, že v sobotu si to užije,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články