logo F1online.sk

V Aston Martine zostali prekvapení, že Alpine sa tak ľahko vzdal Boba Bella

Bob Bell
© Aston Martin F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 3. 2024

Po odchodoch Matta Harmana a Dirka de Beera bol prestup ostrieľaného inžiniera Boba Bella do Aston Martinu menej nápadný, ale to ešte neznamená, že aj menej dôležitý. Išlo v prvom rade o to, že bývalý technický riaditeľ Mercedesu mal vo francúzskej stajni skôr poradnú funkciu a nepôsobil priamo v pretekárskom tíme. V Silverstone sa však vráti do plného pracovného nasadenia vo Formule 1 a jeho nový šéf Mike Krack sa už nevie dočkať.

Aj keď Alpine pôsobí v novej sezóne poriadne biedne, faktom zostáva, že tím opúšťajú jeho najlepší inžinieri. Zvlášť de Beer a Bell patria k tomu najskúsenejšiemu, čo súčasná Formula 1 dokáže ponúknuť. V Aston Martine preto neváhali a Bella zlanárili. Do tímu prichádza prakticky zadarmo.

V Silverstone bude zastávať funkciu výkonného technického riaditeľa, čo nie je nijak symbolický post. Do tímu prinesie 42-ročné skúsenosti, čo pri prvej príležitosti podčiarkol aj jeho nový šéf Mike Krack. „Mali sme šťastie, že sa nám podarilo získať človeka s obrovskými skúsenosťami a technickými znalosťami,“ povedal šéf Aston Martinu.

„Keď sa pozriete na to, čo máme pred sebou v najbližších rokoch, cítili sme potrebu ďalej posilniť naše technické oddelenie. A keď je k dispozícii človek takého kalibru, tak je podľa mňa veľmi dôležité sa ho pokúsiť získať,“ uviedol Krack.

Ten tiež dostal otázku, či ho prekvapilo, že ho Alpine nechal ísť. „Áno,“ odpovedal jednoducho Luxemburčan.

Bellove znalosti a skúsenosti sa Aston Martinu veľmi zídu. Ešte pred dvanástimi mesiacmi bol tento tím pravidelne na pódiu. Vlani v Bahrajne bol Fernando Alonso najbližším prenasledovateľom Red Bullu, v tomto roku skončil deviaty.

„Súhlasím, že sme boli v Bahrajne piatym najrýchlejším tímom, ale musíme počkať niekoľko pretekov, aby sme skutočne zistili, ako na tom sme,“ povedal Krack. „Myslím si, že sme boli v kvalifikácii dosť prekvapení naším výkonom, ale aj v pretekoch sme boli trochu zaskočení. Samotné umiestnenie nás však veľmi neprekvapilo. To sme očakávali.“