logo F1online.sk

Nie je to až tak veľa, hovorí Gasly o nadváhe Alpinu

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 3. 2024

Po Veľkej cene Bahrajnu máme jasného kandidáta na prvé aj posledné miesto. Red Bull v rukách Maxa Verstappena ovládol dianie na okruhu Sachír a tím Alpine absolútne vybuchol. Esteban Ocon a Pierre Gasly postúpili vpred len vďaka problémom Logana Sargeanta a Valtteriho Bottasa. Inak by obsadili posledné dve miesta.

„Toto auto nezatáča, toto auto nerotuje a nemá absolútne žiadnu trakciu,“ prehlásil Pierre Gasly do vysielačky v priebehu nedeľných pretekov. Bolo to celkom dobré vysvedčenie Alpinu, ktorý na verejnosti dostáva od svojich jazdcov slová podpory a smutného realizmu. Je jasné, že Gasly ani Ocon si nezatvárajú oči pred situáciou v tíme, ale zároveň sa ho snažia podporovať.

Podobne to urobil aj Pierre Gasly v otázke nadváhy nového monopostu. Alpine A524 je ledva natretý, ale ten ohyzdný vzhľad mu teraz vlastne aj odpustíme. Ostatne, keď tieto autá jazdia na konci poľa, tak ich beztak vôbec nevidíme. Podľa medializovaných informácií však monopost stráca pol sekundy na kolo len pre desaťkilovú nadváhu a nedostatočný výkon pohonnej jednotky. Pridajte k tomu aerodynamiku, ktorá nie je ani zďaleka na úrovni Red Bullu, a v dnešnej nesmierne vyrovnanej Formule 1 máte zarobené na katastrofu.

„V skutočnosti to nie je tak veľa,“ bagatelizoval Pierre Gasly nadváhu Alpinu. „Nie je to až také zlé, ako ste povedali. Čas na kolo môžeme získať vo všetkých oblastiach a pri pohľade na rozostupy je jasné, že máme prácu.“

„Záleží na všetkom a ako ste povedali, dve kilá navyše znamenajú šesť stotín sekundy na kolo. A šesť stotín prinesie rozdiel. Hmotnosť sa dá znížiť, zlepšením šasi sa dá získať výkonnosť a časom prídu vylepšenia. Toto nie je pozícia, v ktorej chceme byť. Všetci sme však na jednej lodi a pokúsime sa z toho dostať zakaždým maximum,“ sľúbil francúzsky pretekár.

Z vonkajšieho pohľadu to vyzerá, že Alpine sa postupne rozpadá. V polovici minulého roka v stajni prebehli čistky a nový manažment zatiaľ urobil poriadne veľký krok späť. Ak bolo vedenie Renaultu nespokojné s účinkovaním Otmara Szafnauera, tak sme zvedaví, čo si asi tak myslia o Brunovi Faminovi.

Gasly však na verejnosti naďalej trvá na tom, že tím vie, čo robí. „Je viac ako jasné, kde sa musíme zlepšiť. Bohužiaľ, neprekvapilo nás, že nám chýbala výkonnosť. Zatiaľ však musíme odvádzať to najlepšie s tým, čo máme.“

„Vieme, že sa musíme zlepšiť v mnohých oblastiach; vieme, že máme riešenia, ktoré prídu v určitom okamihu. Vnútri tímu vidím veľa pozitívneho. Zatiaľ sa to nepremieta na trať, ale viem, že zo strednodobého a dlhodobého hľadiska sa to premietne. Budeme pracovať ďalej, ale začiatok roka nebude jednoduchý,“ povedal Gasly.