logo F1online.sk

Mercedes sa prerátal pri teplotách, na Verstappena “z inej galaxie” podľa Wolffa nemal

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2024

Superlatívy na výkon Maxa Verstappena sa množia. Podľa Tota Wolffa v sobotu predviedol jazdu ako z inej galaxie, čo sa však nedá povedať o samotnom Mercedese. Inžinieri sa prerátali pri nastavovaní chladenia monopostu, čo ich uvrhlo do začarovaného kruhu.

Lewis Hamilton po kvalifikácii nebol celkom nešťastný. Uvedomoval si že spolu s tímom obetovali kvalifikačnú rýchlosť v prospech tej pretekovej, čo malo v sobotu priniesť svoje ovocie. Neprinieslo. Rovnako ako George Russell, aj on musel takmer počas celých pretekov šetriť pohonnú jednotku.

Podľa výpočtov tímu Russell s Hamiltonom strácali približne 0,5 až 0,6 sekundy na kolo. Časť z tejto hodnoty spôsobilo nasadenie menej výkonného motorového režimu, časť plachtenie na konci roviniek. “Nebola to veľká zábava. Miestami sme nepresiahli predpísanú teplotu len o pár stupňov, ale o nejakých 10 stupňov,” prezradil Toto Wolff.

Na tvrdých pneumatikách to zas Mercedesu “neťahalo”. “Je to zvláštne. Naše auto malo rýchlosť, no na tvrdých pneumatikách akosi nie. Spravili sme veľa chýb, ale v konečnom dôsledku sa učíme. Máme úplne nové auto a videli sme záblesky výkonu, ktorý sme dnes nemohli zužitkovať.”

Tieto svetlé záblesky zatienila rozpálená pohonná jednotka, ktorá sa prehrievala aj na čistom vzduchu. “Musíme sa pozrieť na to, prečo sme prišlo o toľko výkonu na tvrdej zmesi. Takisto sme neodhadli potrebnú mieru chladenia, potom na rovinkách musíte zvoľňovať. Ocitnete sa v začarovanom kruhu.” Ak nejdete naplno, pneumatiky nedokážete udržať v ideálnom teplotnom okne.

Toto Wolff sa nezabudol pristaviť aj pri Maxovi Verstappenovi, ktorý všetkým pretrel zrak. “Max nebol v inej lige, on bol v úplne inej galaxii. Jeho výkon bol vskutku neobyčajný,” pokračoval udivený šéf Mercedesu. “Pokiaľ však ide o všetkých ostatných, verím, že my s Ferrari a McLarenom sme na jednom bojovom poli.”

“Musíme sa pozrieť do zrkadla, vyriešiť naše problémy. Ak dokážeme víkend zmanažovať lepšie, budeme bojovať s týmito chlapcami,” ubezpečil.

Verme, že aj Max Verstappen sa v tejto sezóne zapotí. Minuloročná sezóna Red Bullu mala len jednu malú škvrnu; Carlos Sainz vyhral v Singapure. Po bahrajnskom pretekovom double dostal Wolff otázku, či by Red Bull tentoraz mohol vyhrať úplne všetko.

“Žiaľ, áno,” odvetil Wolff. “Treba vyjadriť uznanie nad ich výkonnostnou úrovňou. Sú veľmi silní.”

Súvisiace články