logo F1online.sk

Norris dáva fanúšikom nádej: Toto bol v podaní Red Bullu vrchol

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala3. 3. 2024

Max Verstappen v Bahrajne deklasoval konkurenciu. Fanúšikovia by však nemali prepadávať panike. Vyplýva to zo slov Landa Norrisa, ktorý súhlasí s názorom Maxa Verstappena, že v štartovom poli je to tesnejšie, než sa v sobotu zdalo.

Úradujúci šampión obul sedemmíľové čižmy a spravil prvý krok k obhajobe majstrovského titulu ziskom pole position a následne dominantným víťazstvom. K nemu sa doviezol štýlom štart-cieľ, na ktorý sme si už vlani zvykli.

Holanďanov výsledok na prvý pohľad vyvoláva obavy z toho, dokedy bude trvať jeho neohrozené kraľovanie, ale podľa Landa Norrisa to nebude také zlé. Práve sme videli maximum toho, čo Red Bull dokáže.

“Myslím si, že všetci sú si bližšie. Podľa mňa to pre Maxa nebolo také ľahké,” uvažoval počas rozhovoru pre Sky Sports F1 Lando Norris. “Hlavne v takýto deň chcete mať dobré auto na preteky, ktoré je šetrné k pneumatikám a je rýchle. Myslím si, že toto je v podaní Red Bullu takmer maximum.” V sobotu červeným býkom všetko zapadlo do seba, viac sa momentálne spraviť nedá.

“Dúfam, že na niektorých miestach budeme bližšie. Na iných sa stále budeme trápiť, ale myslím si, že všetko je tesnejšie. Mercedes, Ferrari, Astony, my — dnes z nejakého dôvodu možno nie Aston — no všetci sú si bližšie. Podľa mňa je to dobré znamenie pre všetkých divákov,” upokojuje 24-ročný Brit.

Dva veľké kroky

Norris takisto odmieta tvrdenia, že by bol Red Bull “na inej planéte”. “Nebol, Carlos nestratil tak veľa,” zakontroval vzápätí. “Red Bull mal vždy dobré pretekové tempo. Na tejto trati musíte byť šetrní k pneumatikám, pretože je abrazívna. Ferrari odviedlo dobrú prácu, no Ferrari je tu vždy silné, je mu to charakteristické.”

“Je jasné, že (Red Bully) sú stále vpredu, no pozrite sa na piatok, vtedy to také jasné nebolo. Myslím, že Charles zajazdil najrýchlejšie kolo,” pripomenul neštandardnú kvalifikáciu, v ktorej nevyhral najrýchlejší muž dňa. “Takže oni azda budú môcť bojovať medzi sebou, čo bude fajn pre všetkých.”

“Red Bull je stále silný a dominantný v pretekovej rýchlosti, Max je dominantný. Medzi nami a Ferrari je jeden veľký krok, a potom medzi Ferrari a Red Bullom ďalší,” pustil sa do počítania Norris.

Insideri v padoku avizujú, že McLaren by mal približne po prvých piatich pretekoch predstaviť veľký balík vylepšení, ktorý by jeden z týchto spomínaných krokov mohol preklenúť. Druhý krok by mohla ponúknuť vhodná trať.

“Potrebujeme spraviť dva veľké kroky, ale začať jedným bude dobré,” dodáva Norris. “Je možné spraviť ten krok k Maxovi? Pre Ferrari áno. Na istých tratiach sa nám to podarí, na iných nie, zatiaľ čo budeme meniť niektoré veci.”