logo F1online.sk

Pre početné problémy s motorom strácal Russell štyri desatiny na kolo

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2024

Prvé preteky sezóny priniesli málo problémov najväčšiemu favoritovi a veľa problémov spolufavoritom. Mercedes sa v Bahrajne dopustil nemalej chyby, keď podcenil chladenie svojho monopostu a výsledkom takmer bola katastrofa. Nakoniec je z toho piate miesto pre Georgea Russella a siedme pre Lewisa Hamiltona, čo naozaj nie je žiaden zázrak. Mladší z dvojice však po Bahrajne zostáva optimistický.

Russell sa nakoniec musel skloniť pred oboma Ferrari, keď ho v závere predstihol Charles Leclerc, ktorý sa taktiež značne trápil s brzdami. Súboj zraneného s invalidom nakoniec strhol na svoju stranu monacký pretekár, čo vrhlo na počínanie Mercedesu v Bahrajne ešte horkejšiu pachuť.

„Ja a Lewis sme čelili podobným problémom. Z nejakého dôvodu sme trpeli ohromným prehrievaním motora a batéria poriadne nefungovala,“ povedal po skončení pretekov George Russell. „Mal som veľmi dobrý štart, dostal som sa na druhé miesto a potom sa na mojom volante objavili veľké červené varovania.“

„Nemal som žiadnu batériu a museli sme znížiť výkon. Strácali sme štyri desatiny na kolo len pre nedostatočný výkon pohonnej jednotky. Bolo nesmierne náročné udržať súperov za sebou. V skutočnosti som bol prekvapený, že som to dokázal aspoň pár kôl. Potom sme sa už len prepadali. Škoda, že sme nedokázali ukázať nič zo skutočného potenciálu tohto auta. Bol to trochu zvláštny deň,“ skonštatoval George.

Je to dosť zvláštna chyba vzhľadom k podmienkam a počtu dní, ktoré tímy najazdili v Bahrajne. Podľa Russellových slov však tím jednoducho riskoval v snahe získať každú drobnú výhodu a značne sa im to nevyplatilo. „Nie, ešte sme to nezažili, ale nie je to nič, čo by nám robilo starosti. Mali sme len nasadiť o trochu väčšiu karosériu. Pripravilo by nás to tak o štvrtinu desatiny sekundy, ale nestratili by sme štyri desatiny pre prehrievanie motora.“

„Neodhadli sme správne podmienky a nakoniec nás to pripravilo o veľa. Red Bull bol však ďaleko vpredu. Možno by sme boli schopní bojovať o tretie miesto. Bol to ťažký deň,“ skonštatoval Russell.

Vpredu to zatiaľ vyzerá na jednostrannú záležitosť, kým medzi Ferrari a Mercedesom by to mohlo byť opäť vyrovnané. Aspoň taký je po prvých pretekoch názor pilota Mercedesu. „Určite áno,“ odpovedal Russell na otázku, či Mercedes môže vyzvať Ferrari.

„Videli sme, že Ferrari bolo tu v Bahrajne vždy silné. Povedal by som, že pre nás je to zas trochu horší okruh. Myslím si, že by sme bojovali o tretie miesto nebyť problémov s prehrievaním. V piatok sme predviedli skutočný potenciál nášho auta. Obvykle je naše pretekové tempo lepšie než kvalifikačné, ale dnes sme to poplietli, takže uvidíme, čo prinesie budúci víkend,“ dodal britský pretekár.