logo F1online.sk

Aké sú pozitíva? Spoľahlivosť, vyjachtal po krátkom tichu Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 3. 2024

Mercedes obetoval trošku zo svojej kvalifikačnej výkonnosti, aby zlepšil pretekové tempo. To bola premisa, s ktorou uzatváral Toto Wolff piatkové dianie. Nuž, v sobotných pretekoch sme sa potvrdenia týchto slov nedočkali. Aj keď možno Mercedes mal dobré pretekové tempo, nedokázal ho využiť a výsledkom je pomerne jednoznačná prehra v súboji s Ferrari.

Mercedes skrátka nedokázal postupovať vpred. Hamilton za 57 kôl prekonal len Fernanda Alonsa a Oscara Piastriho. Okrem toho obaja piloti bojovali so svojimi motormi. Hamilton sa najprv sťažoval, že rekuperačné systémy nedodávajú energiu do batérie, aby potom obaja jazdci dostali inštrukcie, že je nevyhnutné chladiť pohonné jednotky. V sobotu pritom bolo v Bahrajne osemnásť stupňov Celzia, čo je nezvyčajne chladno.

Keď po pretekoch predstúpil pred novinárov Lewis Hamilton, jeho piatkový optimizmus bol fuč a sedemnásobný šampión nad každou otázkou tuho premýšľal. Veľmi nápadne pritom pripomínal muža z rokov 2022 a 2023, keď sa v kokpite svojho monopostu taktiež trápil.

„Asi by som povedal, že je to pre tím trochu sklamanie. Vlastne neviem, čo by tomu povedali oni, ešte som si s nimi nemohol sadnúť, ale minimálne ja osobne som rozhodne dúfal, že to dnes bude lepšie,“ povedal po skončení víkendu Lewis Hamilton pre televíziu Sky.

„Boli to však ťažké preteky a bolo to veľmi tesné so všetkými naokolo. Degradácia pneumatík bola vysoká a určite sa môžeme zlepšiť v mnohých oblastiach. Na Red Bull sme stratili viac, než sme si pôvodne mysleli,“ pokrčil plecami Hamilton.

Jeho Mercedes sa v pretekoch dosť prehrieval. Správy z Mercedesu hovoria, že podcenili chladenie na okruhu, kde sa jazdilo aj s predsezónnymi testami dokopy šesť dní. Bolo pritom chladnejšie než obvykle, ale Mercedes napriek všetkému urobil takúto chybu.

Lewis tak nakoniec skončil siedmy s priepastnou 50-sekundovou stratou na víťaza. Keď bol teda opýtaný, či po pretekoch vidí nejaké pozitíva, musel sa poriadne zamyslieť. „Auto je spoľahlivé,“ povedal po asi päťsekundovom mlčaní Hamilton, hoci aj nad touto odpoveďou by sa dalo polemizovať.

„Povedal by som, že dnes to bolo trápenie. Dával som do toho všetko, ale v aute nebolo veľa výkonnosti v porovnaní s niektorými ďalšími. Keby som sa lepšie kvalifikoval, asi by som sa prirodzene umiestnil o pár priečok vyššie, pretože záverečný stint bol dobrý,“ povedal s náznakom drobného úsmevu Lewis.

„Dnešok tak bol o objavovaní a veľa som sa toho naučil o aute. Môžeme toho však ešte veľa vylepšiť a ja som si istý, že tím to dokáže,“ dodal Hamilton.