logo F1online.sk

Leclercovo prekliatie pokračuje: Chcel som vám ukázať, čoho sme schopní

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2024

Nová sezóna je pre každý tím príležitosťou otvoriť úplne novú kapitolu v histórii stajne. Scuderia Ferrari sa túto novú kapitolu neúspešne snaží začať písať už niekoľko rokov a nedokázala to ani teraz. Charles Leclerc už na prvých pretekoch v Bahrajne mohol nadávať, ale nebolo by mu to nič platné. Opäť mal technické problémy so svojím monopostom, ktoré z kokpitu nebolo možné vyriešiť.

Fanúšikovia Charlesa Leclerca boli pred pretekmi plní očakávania. Monačan štartoval z druhého miesta, a tak sa mohol pokúsiť zaútočiť na Maxa Verstappena a zabojovať o víťazstvo. V prvom kole mu to síce nevyšlo, ale stále mal pred sebou celé preteky.

“Max mal v zahrievacom kole dosť zlý štart, veľmi sa mu pretáčali kolesá, čo mňa vykreslilo v lepšom svetle,” porovnával ešte cvičné štarty Charles Leclerc. Red Bull však doladil nastavenia a Holanďan neprišiel o žiadnu pozíciu. “Napokon sme však vyštartovali podobne. Potom som už nemal žiadnu šancu s mojimi problémami.”

Leclerc mal síce pred sebou celý zvyšok pretekov, no o pódium už bojovať nemohol. Namiesto toho sa prepadával. Inžinier ho informoval, že mal problémy s nevyváženosťou teplôt na pravej a ľavej strane. Dôsledkom bolo neustále prebrzďovanie. “Takto nemôžem s nikým súperiť, je to nebezpečné,” oznámil vo vysielačke; pri brzdení mu auto zanášalo do strany.

“Bolo to vážne. Počas prvých desiatich kôl som jednoducho nedokázal prejsť zákruty 9 a 10,” približoval podstatu svojich problémov Leclerc. Nič nepomáhalo. “Aj keď som šialeným spôsobom posunul brzdný balans dozadu, aj tak som v každom kole prebrzdil. Robil som veľké zmeny v nastaveniach.”

“Boli to nesmierne frustrujúce preteky. Už dlho som čakal na tieto preteky, chcel som ukázať, čoho sme schopní. Nakoniec sme nemohli ukázať vôbec nič, pretože brzdný balans sme mali úplne mimo, brzdy boli nanič a auto celkovo nebolo na tom tak, ako by som chcel,” pokračoval utrápený a sklamaný pilot Ferrari. “Musíme podrobiť analýze, čo sa vlastne pokazilo, aby sme sa zlepšili. Ani nie zlepšili, ale aby sa už tento problém nezopakoval.”

Charles Leclerc sa v ďalšej fáze pretekov už k tomuto problému nevyjadroval. Nebolo to tým, že by sa všetko vyriešilo. Uvedomil si, že s tým bude musieť žiť. “Celý čas som to manažoval. Ani raz sa to nestratilo. Počas prvých desiatich kôl sa to zhoršovalo každým jedným prejdeným okruhom, preto som spravil toľko chýb. Snažil som sa odhadnúť brzdný bod, no problém sa neustále zväčšoval a ja som prebrzďoval.”

“Po desiatich kolách sa to stabilizovalo, a tak som aspoň vedel, že mám problém. Už som vedel, čo mám očakávať, no stále som sa cítil strašne,” doplnil.

Súvisiace články