logo F1online.sk

Bottas je pre návrat do Mercedesu ochotný obetovať aj fúzy a dlhé vlasy

Valtteri Bottas
© LAT/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala2. 3. 2024

Odchod Lewisa Hamiltona z Mercedesu skomplikuje život Totovi Wolffovi, ktorý bude musieť vybrať z dlhého zoznamu záujemcov o voľnú sedačku. Bude to mať naozaj ťažké; taký Valtteri Bottas dokonca ponúka za obeť aj svoje fúzy a vlasy “na Jágra”.

Prišlo to ako blesk z jasného neba, keď Lewis Hamilton v prvý februárový deň oznámil, že sa chystá do Ferrari. Zaskočil tým celý formulový svet vrátane Valtteriho Bottasa, ktorý s ním strávil niekoľko sezón ako tímový kolega.

“Určite to prekvapilo všetkých. Hlavne načasovanie bolo dosť prekvapujúce,” hovorí pre Ilta Sanomat Valtteri Bottas. “Keď sa však nad tým zamyslíme, blížia sa posledné roky jeho kariéry a možno si uvedomil, že toto je posledná šanca na zmenu.”

“Myslím, že dostane aj veľmi zaujímavú zmluvu, tak prečo nie? Je to Lewisovo osobné rozhodnutie a určite je z tejto zmeny nadšený. Určite je to preňho zaujímavé, ale prekvapil tým aj mňa,” priznal fínsky pretekár.

Britov ťah má potenciál roztočiť prestupový kolotoč tak intenzívne, že sa nám všetkým bude točiť hlava. Aj podľa Bottasa by sme mohli byť svedkami pár prekvapivých ťahov.

“Mohlo by to prísť. Lewisov prestup dal veci do pohybu,” pokračoval víťaz desiatich veľkých cien. “Viacero tímov nemá jasne danú jazdeckú dvojicu na rok 2025. Verím, že toto spôsobí ďalšie pohyby. Nie okamžite, začne sa to diať v najbližších mesiacoch. Z tohto dôvodu musíte byť ostražití a sledovať, čo sa deje.”

Valtteri Bottas skutočne musí všetko pozorne sledovať. Jeho zmluva sa po tejto sezóne skončí. “Ešte sme nerokovali o pokračovaní, ale budeme sa o tom baviť v úvode roka alebo v nadchádzajúcich mesiacoch. Koncentrujeme sa na úvodnú časť sezóny a prvé veľké ceny, no ak si nájdeme vhodný čas, budeme rokovať. Rok vždy ubehne veľmi rýchlo a ak to budete odkladať na príliš neskoro, v tomto športe to nie je zrovna najlepšie.”

Pre Mercedes všetko?

S Mercedesom sa spája väčšina kariéry Valtteriho Bottasa, minimálne tá úspešnejšia časť. Po sezóne 2021 však musel uvoľniť miesto Georgeovi Russellovi a zakotvil v Sauberi, čo si spočiatku nevedel vynachváliť. Vraj našiel samého seba, čo sa prejavovalo aj zverejňovaním fotiek s odhaleným zadkom, pestovaním fúzov či hrivy, ktorá by sa nestratila ani v 80. rokoch.

Bol by ochotný sa tohto všetkého vzdať, keby to bola podmienka jeho návratu do Mercedesu? Bottasa to rozosmialo. “To by bola krutá podmienka!” chechtal sa Fín. “Samozrejme, ak sa bavíme o úspechu a návrate späť do bojov o víťazstvá a pódiá, áno, vlasy aj fúzy môžu ísť preč. Myslím si však, že aj oni sa o mne dozvedeli niečo nové, takže by to nevyžadovali.”

Prioritou Mercedesu však určite nie je návrat Valtteriho Bottasa. Toto Wolff už priznal, že Lewisovi Hamiltonovi neponúkol dlhšiu zmluvu, pretože “drží miesto” Andreovi Kimimu Antonellimu, ktorý možno už o rok, možno v sezóne 2026 zakotví v Brackley.

Pre Bottasa je teda najlepšie staviť na Sauber, resp. továrenský tím Audi. “Áno, mojou prioritou je dostať sa do tohto programu. Audi bolo úspešné vo všetkých kategóriách motoršportu, oni nejdú na pol plynu. Mojím hlavným cieľom je stať sa toho súčasťou.”

“Samozrejme, ešte sa uvidí, či projekt bude úspešný, ale aj pre mňa je to na začiatku roka veľká motivácia dosahovať dobré výsledky,” uviedol rodák z Nastoly.

Súvisiace články